Annonce
Politik

Løkke om kritik af håndtryk: Så må staten tage over

Ifølge statsministeren er det naturligt, at man giver hånd til en ceremoni, hvis man vil være dansk statsborger.

Lars Løkke Rasmussen finder det naturligt, at man skal give hånd, når man bliver dansk statsborger. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hvis landets borgmestre har et problem med at kræve et håndtryk fra kommende danske statsborgere, så er regeringen klar til at ændre kurs – men ikke for at droppe håndtrykket.

»Hvis der er borgmestre, der har problemer med det, må vi finde en anden måde at løse det på.«

»Så må det jo være staten, der afvikler de her ceremonier,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i forbindelse med et regeringsseminar tirsdag.

Pressemødet handlede egentlig om en ny regelforenklings- og afbureaukratiseringsreform, som regeringen præsenterede (mere om den her), men flere af spørgsmålene fra pressen kom til at handle om de nye krav og regler, som regeringen vil indføre for nye danskere.

Håndtrykket
  • I en politisk aftale fra juni blev det vedtaget, at ansøgere til dansk statsborgerskab skal deltage i en ceremoni hos kommunen. Først nu er detaljerne ved at falde på plads i et lovforslag, som er på vej i folketingssalen.
  • Her fremgår det, at »en eller flere repræsentanter fra kommunen i forbindelse med ceremonien mødes ansigt til ansigt med deltagerne og trykker dem i hånden (udveksler et håndtryk)«.
  • Det skal signalere, at man »har taget det danske samfund og danske værdier til sig«. Ifølge Inger Støjberg (V) vil det være naturligt, at det er borgmesteren, der forestår ceremonien.
De seneste dage har debatten nemlig raset omkring regeringen og udlændingeminister Inger Støjbergs (V) plan om, at gøre det til et lovkrav, at man skal give hånd ved en ceremoni på rådhuset i sin hjemkommune for at blive dansk statsborger.

Flere borgmestre har kritiseret kravet for at være blandt andet overflødigt, latterligt og bureaukratisk. Kritikken er kommet fra både Venstre, Socialdemokratiet og andre partiers borgmestre.

Tre S-borgmestre har bebudet, at de vil nægte at kræve et håndtryk fra ansøgerne.

Ved ceremonien på rådhuset skal ansøgerne blandt andet skrive under på, at de vil overholde grundloven og respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper.

Jan E. Jørgensen (V) om håndtrykskrav: »Suk. Dybt suk. Dybt, langt suk«

Senest har Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, meldt ud, at S støtter ceremonien, som partiet selv var med til at vedtage, men at S ikke på nuværende tidspunkt bakker op om lovkravet om håndtryk.

»Vi kan diskutere, om vi skal lovgive om det, og der synes jeg, at vi skal gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Det vil sige: Få indført den ceremoni, som vi er enige om bredt at få indført, fordi det er højtideligholde det at få dansk statsborgerskab, det synes jeg og Socialdemokratiet er en god ide. Og hvis det så viser sig, at der er kæmpe store problemer omkring håndtryk, så må vi tage lovgivning, men jeg synes, at vi skal gøre det i den rækkefølge,« sagde Mette Frederiksen tirsdag.

V-borgmestre er klar til at ignorere krav om håndtryk

Løkke hæfter sig tilsyneladende også mere ved selve ceremonien, som et flertal i Folketinget vil indføre, end ved kravet om håndtrykket.

»Det er nødvendigt at lovgive om, at der skal være en indfødsretsceremoni,« sagde han på pressemødet.

»Ceremonien har som hovedindhold, at man skriver under på grundloven.«

Ceremoni-delen blev vedtaget i en politisk aftale mellem VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i juni om skærpede krav til statsborgerskab og indfødsret. Lovkravet om håndtryk er først kommet til senere og står ikke i aftaleteksten.

K-borgmester: Håndtrykstest giver mere bureaukrati i kommuner

Løkke mener dog, at det er en »naturlig del« af ceremonien, at man skal give hånd.

»For det er den måde, vi gør det på i Danmark, når der er nogen, der siger tillykke,« sagde han.

Når lovforslaget er på plads skal det sendes i høring, og hvis det viser sig, at kommunerne har et stort problem med at danne ramme om ceremonien, så er regeringen klar til at finde en anden løsning.

»Hvis kommunerne har et problem med at huse de her indfødsretsceremonier, så må de jo sige fra. Så må vi gennemføre dem på en anden vis,« sagde Løkke.

Han lagde til grund at landets borgmestre vil respektere landets love. Flere borgmestre har imidlertid udtrykt modvilje mod lovkravet om håndtryk.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her