Annonce
Politik

Finansminister støtter stramning af lån

Det er godt, at en familie højst kan låne fire gange årsindtægten, mener finansminister Kristian Jensen (V).

Det er godt, at Danmark har strammet bankernes udlån, så en familie højst kan låne fire gange sin årsindtægt. Det sker for at forebygge en ny finanskrise.

Det siger finansminister Kristian Jensen (V).

- Man sikrer, at de, der låner, også har råd til at betale tilbage. Så man kan tåle tilbagegang og stadig betale sine afdrag, siger Kristian Jensen.

Ti år efter finanskrisen advarede Finanstilsynets direktør Jesper Berg mandag ved en konference hos Finans Danmark, om, at nogle banker kan gentage fortidens synder.

Jesper Bergs understregede ved konferencen:

- Vi skal undgå en gentagelse af finanskrisen.

- Der er nogle af jer, der har lagt jer i samme spor som sidst.

- Overdreven udlånsvækst og udlån uden for nærområdet er risikofaktorer.

Er der brug for flere stramninger, Kristian Jensen? Er vi blevet for løsslupne?

- Vi følger nøje med udviklingen i kreditgivningen fra den finansielle sektor. Og vi følger nøje med i, hvor solide de er. Hvor godt rustet er de til et tilbageslag?, siger Kristian Jensen.

- Derfor overvejer vi hele tiden, om der er brug for mere. Også om der skal opbygges større buffere (stødpuder) til at tage imod tab.

Finansministeren understreger, at der ikke ligger initiativer til at stramme kreditgivningen. Danmark handler sammen med andre EU-lande ligesom i 2008, da investeringsbanken Lehmann Brothers gik konkurs, påpeger han.

- Der har været et klart skifte fra korte F1-lån til længere rentebindinger. Der er et klart skifte fra afdragsfri lån til lån med afdrag. I dag har vi en langt mere sund lånestruktur og finansiering end i 2007, siger Kristian Jensen.

- Samtidig arbejder vi på EU-plan med, at vi får fortsat risikoreduktionen, så alle landes finansielle sektorer får reduceret deres risiko. Så vi ikke er sårbare for nedgang, som kommer udefra.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kuppet mod Europa. Kuppet mod det fælles

Elsebeth Gerner Nielsen
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her