Annonce
Politik

Minister: Erhvervsskoler skal fortsætte ad samme spor

Erhvervsskoler er blevet undervurderet, og det tager tid at rette op, mener Riisager, der bebuder justeringer.

Næste år vil endnu flere elever søge ind på en erhvervsuddannelse.

Sådan lyder den optimistiske forudsigelse fra undervisningsminister Merete Riisager (LA), der i sidste uge fik en stak analyser og opdaterede tal om, hvordan det går med at nå det politiske mål om flere elever på erhvervsskolerne.

Umiddelbart ser det ellers ikke ud til at gå så godt. Siden politikerne i 2014 reformerede erhvervsuddannelserne og blandt andet indførte et adgangskrav på karakteren 2 i dansk og matematik, er søgningen faldet.

Og en af de analyser, ministeren fik i sidste uge, indleder med at slå fast, at målsætningen om, at 25 procent af en årgang i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, næppe bliver nået.

- I en årrække har man undervurderet erhvervsuddannelserne. Og det tager nogle år at få ryddet op efter det, siger Riisager.

- Det er synd for de mange unge, som er gået glip af en erhvervsuddannelse. Men vi kan se nu, at kurven er knækket, lyder det fra undervisningsministeren.

Analyserne har givet Riisager idéer til, hvad der skal ændres. Og det er faktisk ikke de store herresving, der er brug for, mener hun. De unge ønsker begejstring for fagene og tæt kontakt til erhvervslivet.

- De vil gerne møde dygtige undervisere, der kommer direkte ude fra virkeligheden. De vil møde mester. Hvis de er i gang med at blive kok, vil de møde en kok fra en restaurant, der ved, hvad der rører sig, siger Riisager.

- Vi skal bygge videre på de spor, der allerede er sat. Ellers risikerer vi at ødelægge noget af det, vi kan se er virkelig velfungerende.

Fakta: Så mange søger ind på erhvervsskoler

Derfor har hun heller ikke tænkt sig at afskaffe adgangskravet. Og hun vil heller ikke fravige målet om, at en fjerdedel af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse. I år søgte 19 procent ind.

- Der er for mange unge, der kommer gennem gymnasiet med et resultat, der gør, at de ikke rigtig kan bruge deres hue til noget. Men omvendt står der nogle muligheder åbne på erhvervsuddannelserne, siger Merete Riisager.

Ministeren præsenterer sit udspil til erhvervsuddannelser 13. september. Først da vil hun sige noget om økonomien i regeringens forslag.

- Det er klart, at ressourcer også betyder noget. Det skal vi også adressere i vores udspil. Men det handler også om de strukturer, vi har omkring de unge, siger hun.

- De skal have lyst til at blive en del af den ungdomskultur, der er. Og de skal se, hvordan de kommer videre bagefter i arbejde eller eventuelt videre uddannelse.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kommentar: Det bedste er det godes værste fjende
Henrik Jensen
Der er en svigtende tilgang til erhvervsskoler i disse år. Vejen frem må være at smide erhvervsskolemilliarderne til Ringkøbing og Skjern – København og Nordsjælland er fortabte i uddannelsessnobberi.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Sorte Knud tog ordentligheden med ud af Danske Bank

Steen Rosenbak
At netop Danske Bank er involveret i en af verdenshistoriens største hvidvaskskandaler er kulminationen på to årtiers langsom nedbrydning af bankens kultur. Men banken er ikke den eneste aktør i affæren, der demonstrerer flosset moral.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her