Annonce
Politik

V og DF uenige om sommer og vinter

EU-Kommissionen vil fjerne skiftet mellem sommer- og vintertid.

De lange lyse sommeraftner skal bevares, mener Venstre, som vil have sommertid hele året. Arkivfoto: Betina Garcia

BRUXELLES/VIBY/KØBENHAVN

Skiftet mellem sommer- og vintertid skal fjernes. Det mener EU-Kommissionen, der bebuder et forslag om at ophæve EU-reglen om det halvårlige skifte. Derefter skal det være op til de enkelte lande selv at bestemme, hvad klokken skal være i deres land, på samme måde som landene selv har ret til at bestemme, hvilken af de tre tidszoner i EU de vil høre til.

Forslaget får bred politisk opbakning, men i den danske borgerlige lejr er der uenighed om, hvad Danmark skal vælge. Folketingets formand, Dansk Folkepartis tidl. mangeårige leder Pia Kjærsgaard, mener, at Danmark skal indføre normaltid – eller vintertid – hele året. Men Venstre er uenig.

Vi bør ikke blande os i tidens gang for at få flere solskinstimer.
Pia Kjærsgaard, Folketingets formand og Dansk Folkepartis tidl. mangeårige leder

»Skiftet af tid generer en masse mennesker, så det skal vi have fjernet. Og mange vil gerne bevare de lange lyse sommeraftener. Derfor har jeg draget den konklusion, at vi skal have sommertid hele året,« siger Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard.

»For mange mennesker er det centralt, at vi har så mange lyse timer som muligt. Derfor skal vi afskaffe vintertiden,« siger han.

Pia Kjærsgaard har det stik modsatte synspunkt:

»Vi bør ikke blande os i tidens gang for at få flere solskinstimer,« siger hun til Ritzau.

Ingen officiel holdning

Når Kommissionen senere i år kommer med sit endelige forslag, vil det skulle forhandles på plads med Europa-Parlamentet og de 28 EU-landes regeringer. Hvis de enes om at fjerne skiftet, bliver det op til regeringen og Folketinget at stille de danske ure.

Det er ikke lykkedes at få en holdning til sommer- eller vintertid fra transportminister Ole Birk Olesen (LA), men han har sendt dette skriftlige svar:

»Sommertiden giver danskerne en time mere med lys om aftenen, og prisen er, at det bliver en time senere lyst om morgenen på et tidspunkt, hvor de fleste stadig sover. Det sætter mange pris på. Andre synes, at det er til større irritation, at de to gange årligt skal stille deres ure frem og tilbage. Regeringen har ikke på nuværende tidspunkt en officiel holdning til en eventuel afskaffelse af sommer-vintertiden.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Theresa Mays kostbare kollaps
Verdens femte største økonomi sejler som et skib uden ror, hvor kaptajnen skændes med såvel maskinrummet som passagerne plus lodser og havnemyndigheder; ja med alle.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her