Politik

Hjort kræver debat om forsvarsforbehold under migrantkrise

Danmarks forsvarsminister er uden indflydelse, når EU's militæroperation mod menneskesmuglere drøftes torsdag.

"Hele denne flygtningesituation har vist problemerne ved den fri bevægelighed i Europa, når der ikke er en effektiv kontrol ved de ydre grænser," siger Claus Hjort Frederiksen. Foto: Gregers Tycho

Mens EU's forsvarsministre torsdag drøfter en aktuel krise omkring den militære operation Sophia, der bidrager til at bekæmpe menneskesmugling i Middelhavet, står forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) uden indflydelse.

Det er konsekvensen af det danske forsvarsforbehold i EU. Og det er et problem, mener han, da udfordringen i høj grad også har med Danmark at gøre.

- Det demonstrerer den konflikt, vi står i. Vi er afskåret fra at deltage i diskussioner, der berører Danmark lige så meget som andre lande, siger Claus Hjort Frederiksen umiddelbart før mødet i Wien torsdag formiddag.

Den aktuelle krise er udløst af, at Italien ønsker en bredere fordeling i forhold til operation Sophia, hvis skibe også bringer reddede migranter i havn.

Italien: Havne i Sydeuropa skal på skift tage imod migranter

Italienerne har foreslået, at operationens skibe også skal lægge til i andre EU-landes havne - herunder i Frankrig.

Spørgsmålet blev relevant over hele Europa i 2015, da kontinentet oplevede en markant stigning af tilkomne migranter og flygtninge.

Den danske forsvarsminister vil gerne være med til at drøfte Sophia, som ifølge EU-Kommissionen også hjælper til at begrænse antallet af migranter, der kommer til EU.

- Vi burde få diskussioner om disse ting i Danmark – altså omkring forbeholdene, siger Claus Hjort Frederiksen.

Italiens trussel om at lukke havne udløser krisesnak i Wien

Aktuelt er den store opgave for EU ifølge ministeren at få kontrol med EU's ydre grænser.

- Hele denne flygtningesituation har vist problemerne ved den fri bevægelighed i Europa, når der ikke er en effektiv kontrol ved de ydre grænser, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han peger blandt andet på, at man fortsat skal arbejde med at "styrke den libyske kystvagt, så de får kontrol over det".

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her