Annonce
Politik

Løkke og Macron vil rykke endnu tættere sammen

Sikkerhed, forsvar og EU er områder, som Danmark og Frankrig har fælles interesser i, lød det på pressemøde.

Præsident Macron og statsminister Løkke Rasmussen mødtes kortvarigt foran pressen i Løkkes kontor i Statsministeriet forud for en arbejdsfrokost. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix 2018

Både i forhold til grøn omstilling, forsvarssamarbejde, flygtningesituationen og det fælles arbejde for et stærkt Europa går danske og franske interesser hånd i hånd.

Det var budskabet, da præsident Emmanuel Macron og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag eftermiddag afholdt pressemøde i forbindelse med det franske statsbesøg i Danmark.

»Vi har kæmpet for den samme sag i de samme slag,« sagde den pro-europæiske franskmand og udtrykte et ønske om at styrke det i forvejen stærke forsvarssamarbejde mellem Danmark, Frankrig og Nato.

»Større dansk involvering vil være godt for Europa og for Frankrig,« sagde han.

På trods af Danmarks fire EU-forbehold, ser Macron ikke Danmark som mindre europæisk:

»Danmark er ikke for forsigtigt. Jeg ønsker europæiske værdier. Jeres statsminister står meget bag europæiske værdier. Men Danmark er måske et land, som ikke erkender, hvor europæisk det egentlig er,« sagde han.

Forud for besøget har Danmark allerede lovet Frankrig at bidrage med en dansk fregat til en fransk hangarskibsgruppe, som vil kunne indsættes til støtte for den internationale koalitions kamp mod Islamisk Stat (IS) i Mellemøsten.

Gruppen af hangarskibe skal udsendes i foråret 2019, og det er Frankrig, som har anmodet Danmark om hjælp.

Danmark indgår nyt militært samarbejde med Frankrig

Løkke tilføjede, at på forsvarsområdet skal Danmark samarbejde så meget med EU, som vores forsvarsforbehold tillader.

»Jeg tror på, at det er i vores egen interesse at være så tæt på hjertet af det europæiske samarbejde, som muligt.«

»Vi har mere end nogensinde før brug for et forenet Europa med en stærk, international stemme,« sagde Løkke.

På sigt ønsker han et opgør med Danmarks forsvarsforbehold, tilføjede han:

»Der kommer ingen folkeafstemning, men vi er nødt til at tage et større ansvar for vor egen sikkerhed.«

»Der vil være en arbejdsdeling mellem Nato og EU. Danmark deltager i hårde aktioner, men må trække os i andet forsvarssamarbejde,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Ønsket skal ses i lyset af, at både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har slået fast, at der ikke skal pilles ved de fire danske forbehold.

Fakta: Frankrigs præsident på dansk lynvisit

Begge regeringsledere betonede, at Danmark og Frankrig nu yderligere vil styrke samarbejde og partnerskaber om klima og bæredygtig grøn omstilling. Og begge bakkede op om, at Nato-landene er nødt til at stå mere på egne ben og bruge flere penge på forsvaret i en tid, hvor forholdet til USA og præsident Trump er mere uforudsigeligt end tidligere.

Macrons besøg i Danmark er det første statsbesøg fra Frankrig siden 1982.

Den franske præsident er særligt interesseret i den nordiske model med fleksible arbejdsmarkeder og høj social sikkerhed, som han nu fik lejlighed til at høre mere om fra Løkke.

Den franske præsident og den franske præsidenthustru Brigitte Macron blev budt velkommen af dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronrinsesse Mary på Amalienborg i forbindelse med det officielle statsbesøg i København. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her