Politik

Enhedslisten kræver handling: Vikar-forbruget går alvorligt ud over undervisningen

Partiet vil give bedre vilkår for folkeskolens lærere og kræver en redegørelse fra undervisningsministeren.

Undersøgelsenn fra Undervisningsministeriet giver ikke svaret på, hvad årsagen til de mange vikartimer er, men skolernes pressede økonomi, lærernes sygefravær samt flere feriefridage til de uddannede lærere kan være nogle af grundene. Foto: Ole Lind

En stikprøve fra Undervisningsministeriet viser, at en skoleelev i den danske folkeskole i løbet af sin skoletid får undervisning af en vikar i hvad der svarer til et helt skoleår.

På nogle skoler risikerer barnet endda, at vikaren vil stå der meget oftere.

De mange vikartimer går ifølge Enhedslisten ud over undervisningens kvalitet og kræver nu handling fra undervisningsminister Merete Riisager (LA).

»Når lærermanglen er blevet så alvorlig, skyldes det først og fremmest, at tusindvis af læreruddannede har fravalgt at undervise i folkeskolen. Det står simpelthen ikke til at bortforklare, at fravalget i høj grad skyldes besparelser og de forringelser af lærernes arbejdsvilkår, der blev resultatet af folkeskolereformen og indgrebet i lærernes overenskomst,« siger Enhedslistens undervisningsordfører Jakob Sølvhøj.

»Hold da op«: Forældre og elever er bekymrede over nye tal om brug af vikarer i skolen

Ifølge partiet har det »alvorlige konsekvenser for undervisningens kvalitet«, at lærervikarer, som ikke er uddannede til at undervise, står for undervisningen i en stor del af elevernes skolegang. Partiet kræver derfor en redegørelse fra undervisningsministeren, hvor hun skal forklare, hvordan hun vil afhjælpe lærermanglen i folkeskolen.

I 2016 viste en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at 17.000 læreruddannede - cirka hver fjerde - vælger at arbejde uden for grundskolen og altså ikke bruge sin læreruddannelse til at undervise på folkeskoler eller friskoler.

Det tal henviser Jakob Sølvhøj til og vurderer, at bedre vilkår for de uddannede lærere ville kunne trække flere lærere tilbage til folkeskolen.

Den nye undersøgelse fra Undervisningsministeriet giver dog ikke svaret på, hvad årsagen til de mange vikartimer er, men skolernes pressede økonomi, lærernes sygefravær samt flere feriefridage til de uddannede lærere kan ifølge folk med indblik i skoleverdenen være nogle af grundene.

Undervisningsminister Merete Riisager siger, at regeringen ønsker at nedbringe antallet af vikartimer.

»I de sidste økonomiforhandlinger med kommunerne satte vi lige præcist vikarforbruget på dagsordenen. Det lykkedes desværre ikke at få sat et måltal ind.«

Tidligere i år kritiserede Rigsrevisionen Undervisningsministeriets implementering af folkskolereformen. Et af kritikpunkterne var netop, at brugen af timelønnede vikarer, ofte med utilstrækkeligt uddannelsesniveau, er steget med 47 pct. siden 2014.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

I 2014 trådte en ny folkeskolereform i kraft, og lærerne fik ændrede vilkår. Dette tema handler om nye tider i folkeskolen.

Tip til historier

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her