Annonce
Politik

Alternativet vil give udlændinge stemmeret til Folketinget

Uffe Elbæk kan slet ikke se nogen ulemper i at give fuld stemmeret til alle, der har boet i Danmark i fire år.

Uffe Elbæk pointerer, at EU-borgere allerede kan stemme ved kommunalvalg. Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Det vil være en gevinst for Danmark, hvis alle, der bor her, tager aktivt del i det politiske liv.

Med den begrundelse foreslår Alternativet at ændre grundloven, så alle, der har boet og arbejdet i Danmark i fire år, får stemmeret.

I dag kræver det, at man er dansk statsborger, hvilket, hvis man ikke er det fra fødslen, forudsætter, at man lever op til en række politisk fastsatte krav.

Men Alternativet vil altså lade udlændinge, der har boet en vis periode i Danmark, være med til at sammensætte Folketinget.

- Vi ønsker, at alle, der bor i Danmark, indgår på lige fod i alle de demokratiske processer, man kan forestille sig, forklarer partileder Uffe Elbæk.

- Det kan kun være med til at skabe værdi for Danmark, hvis vi sikrer, at alle borgere føler, at de har en demokratisk stemme og har indflydelse på, hvordan Danmark udvikler sig.

Elbæk i ny kurs: Kræver Løkkes regeringsgrundlag til godkendelse

Uffe Elbæk pointerer, at EU-borgere allerede kan stemme ved kommunalvalg. Det er fuldstændig sammenligneligt med Alternativets forslag, mener han.

- Hvis du har boet her i fire år, skal du være en aktiv samfundsborger. Noget af det allervigtigste i forhold til at være en aktiv samfundsborger, er at du også er politisk og demokratisk engageret.

- Jeg kan faktisk overhovedet ikke se nogen ulemper ved det, siger Uffe Elbæk.

Forslaget om grundlovsændringen er en del af et 58 sider langt program for, hvad Alternativet vil arbejde for, hvis partiet mod alle odds skulle få held med at indtage statsministerposten efter næste valg.

Det ser ualmindelig svært ud i betragtning af, at partiet ligger til lidt over fire procent af stemmerne ifølge Ritzaus vægtede gennemsnit af meningsmålinger.

Dertil kommer, at grundlovsændringer er en omstændelig affære, der blandt andet kræver høj valgdeltagelse ved en folkeafstemning.

Men Alternativet fremlægger også nogle andre udlændingepolitiske forslag, der ikke kræver grundlovsændringer. Eksempelvis bør Danmark igen tage imod kvoteflygtninge fra FN, 2000 om året, mener partiet.

Og så vil Alternativet give alle med lovligt ophold ret til familiesammenføring fra dag 1. I dag skal nogle grupper af udlændinge vente tre år, før de kan søge om at få familien hertil.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Århus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.

Blog: Bryd med bankernes magt, split dem op

Signe Munk
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt.

Blog: S bremser dansk økonomi med myter

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her