Annonce
Politik

Hans Engell: Alternativet lever op til navn med ny plan

Ud over egne bliver det svært at samle mandater bag forslag til Alternativets grønne plan, siger kommentator.

Alternativets leder, Uffe Elbæk. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Alternativets forslag til en ændring af regeringsapparatet er et udtryk for, at partiet for alvor forsøger at leve op til sit navn.

For de ændringer, der bliver lagt op til, er så omfattende, at det ikke er lig noget, der er set i mange år, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Det er et udtryk for, at Alternativet nu virkelig tager sit navn alvorligt, og at de vil være totalt alternative.

Elbæk vil skrotte Forsvarsministeriet i ny grøn plan

- Det udspil, der kommer her, er på alle måder et fuldstændig afgørende brud med den måde, vi har opbygget vores centraladministration på, og hvordan det politiske system har fungeret, siger han.

Kort før sommerferien meldte Alternativets partileder, Uffe Elbæk, sig på banen som kandidat til statsministerposten.

Det er i det lys, at han fremlægger en plan for, hvordan en regering skal indrettes, hvis han får magten, skriver Politiken.

Ifølge avisen vil Elbæk oprette 15 nye ministerier med 22 ministre. De skal gennemføre et politisk program med omprioriteringer for omkring 240 milliarder kroner gennem fire år.

Kun Statsministeriet og Udenrigsministeriet beholder deres navne. Der skal også være et ministerium for grøn omstilling, som skal godkende tiltag fra andre ministerier.

Partiet vil blandt andet også oprette en vicestatsminister-post og lægge Forsvarsministeriet ind under Udenrigsministeriet.

Forslaget vil særligt være en udfordring for Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vurderer kommentatoren.

- Tilbage står, at vi nærmer os et folketingsvalg, og det her gør i hvert fald ikke den røde bloks position stærkere, siger Hans Engell.

Problemet kan opstå, hvis Alternativet ender med at sidde på nogle afgørende mandater og holde fast, vurderer han.

Pengene skal blandt andet findes ved at fremrykke beskatning af pensioner og indføre ny formueskat. Men det bliver næppe en realitet, lyder vurderingen.

- Der vil ikke kunne samles ret mange mandater ud over Alternativets bag det, siger Hans Engel.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her