Annonce
Politik

Flere danske byer er åbne for at oprette miljøzoner

I fremtiden kan de såkaldte miljøzoner blive en realitet i alle danske byer med flere end 25.000 indbyggere.

Arkivfoto: Jens Dresling

I dag har kun fem byer ret til at indføre miljøzoner. Men flere borgmestre er positive over for idéen om at give flere end 40 andre byer muligheden.

I byer som Gladsaxe, Rødovre og Gentofte erklærer borgmestre sig positive over for idéen om, at de kan få mulighed for at indføre miljøzoner med skærpede krav til de køretøjer, der udleder flest sundhedsskadelige partikler.

Det skriver Politiken søndag.

- Jeg synes, det er en god idé, at kommuner får en mulighed for at gøre det, siger Gladsaxes borgmester, Trine Græse (S).

- I en kommune som Gladsaxe, som er en del af hovedstadsområdet, kan vi ikke gøre det isoleret set. Men det ville være en god idé at snakke med de omkringliggende kommuner om at lave en fælles miljøzone, siger hun.

I dag har kun København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense mulighed for at indføre zoner, hvor der er særlige krav til dieseldrevne lastbiler og busser med en vægt på over 3,5 ton.

De skal have et mærkat, der dokumenterer, at de kører rundt med et partikelfilter – med mindre køretøjet i sig selv lever op til en vis norm.

Men i fremtiden kan zonerne blive en realitet i alle byer med flere end 25.000 indbyggere. Det vil i så fald dreje sig om flere end 40 byer.

Sådan lyder nemlig et af forslagene i en såkaldt tiltagspakke, hvor syv ministerier præsenterer regeringen for idéer til den klimaplan, der ventes til efteråret.

- Det vil vi meget, meget gerne af hensyn til både vores egne borgere og det samlede miljø, siger borgmester Erik Nielsen (S) fra Rødovre Kommune til Politiken.

I Gentofte Kommune erklærer borgmester Hans Toft (K) sig "positiv" over for idéen om miljøzoner, ligesom borgmester Peter Sørensen (S) fra Horsens er positiv over for at få muligheden.

Hvis en kortlægning viser, at det står slemt til med luftforureningen, og det er muligt at tage visse hensyn til blandt andet erhvervslivet, så er man på det principielle plan også positiv over for muligheden på borgmesterkontorerne i Esbjerg, Vejle og Køge samt hos formanden for By-, Plan- og Miljøudvalget i Helsingør, Christian Holm Donatzky (R).

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har over for Politiken tidligere erklæret sig åben over for at revidere reglerne for miljøzoner.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

En falsk regning har skabt drama i Davos

Indsigt: På søndag skal vælgerne i Davos ved en folkeafstemning tage stilling til, om de vil betale den voksende regning for at huse årsmøderne i World Economic Forum.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Danske Bank skylder os en forklaring

Rune Lund
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark.

Blog: Gavner Dansk Industri Danmark?

Anders Vistisen
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant.
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her