Annonce
Politik

Løkke: Trumps nye forsvarskrav er ren retorik

Lars Løkke Rasmussen (V) er ikke bekymret over for amerikansk krav om at bruge fire procent af bnp på forsvar.

Lars Løkke Rasmussen ved ankomsten til afslutningen på Nato-topmødet i Bruxelles torsdag. Foto: Darrin Zammit Lupi

Krav fra den amerikanske præsident, Donald Trump, om at medlemslandene skal bruge fire procent af deres bruttonationalprodukt på forsvar, skal ikke tages alvorligt og betragtes som ren retorik.

Det samme gælder for Trumps seneste udmelding om, at medlemslandene straks skal nå op på to procent - og ikke først i 2024.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han torsdag ankommer til afslutningen på Nato-topmødet i Bruxelles.

- Trump har jo også det synspunkt, at amerikanerne skal betale mindre. Amerikanerne bruger jo 3,5 procent, så man kan jo ikke både sige fire procent og betale mindre, end hvad man gør i dag, siger han.

Af Natos nye erklæring, som alle 29 medlemslande samt USA har godkendt onsdag, fremgår det, at landene skal arbejde hen imod, at forsvarsudgifter i 2024 vil udgøre to procent af landenes bnp.

Trump: Nato-lande burde betale fire procent til forsvar

Det er samme målsætning, som Nato nåede til enighed om ved et topmødet i Wales i 2014.

Men Donald Trump har på topmødets første dag været flittig til at bruge det sociale medie Twitter til at presse medlemslandene til at øge deres forsvarsbudget.

Også efter erklæringen er blevet offentliggjort, har den amerikanske præsident holdt fast i sit budskab om to procent nu og fire procent på sigt.

Det er ikke fair, at amerikanerne betaler for det europæiske forsvar, mener Det Hvide Hus.

Men det ændrer ikke på udfaldet, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

- Der er ingen tvivl om, at det amerikanske synspunkt er, at alle burde levere på denne Wales-målsætning med det samme, men det kommer ikke til at ske, siger statsministeren.

- Det afgørende er, at vi er på rette vej, at vi har knækket kurven, og at alle betaler mere, siger han.

Selv om Trump er udfarende på Twitter, har det samme ikke været tilfældet under mødet med Nato-landene, lyder det.

- Vi havde en udmærket middagsdrøftelse i går med en god og rolig atmosfære. Så har jeg godt set de her tweets, men det betragter jeg mere som noget til det hjemlige publikum, siger Lars Løkke.

Danmark er blandt de mange medlemslande, som står til at skuffe amerikanske forventninger med et budget i 2023 på 1,3 procent af bnp'en.

Trumps udbrud mod Nato udløser vrede reaktioner i USA’s Kongres

Men ifølge Lars Løkke anerkender den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, dansk indsats.

- Jeg havde lejlighed til at tale med forsvarsminister Mattis, som i den amerikanske administration har det detaljerede indblik og forståelse for, hvad det her handler om.

- Og derfra lyder det stor anerkendelse af dansk forsvarsindsats, siger han.

Løkke afviser i samme ombæring, at det danske forsvarsforlig vil blive taget op til genovervejelse for at imødekomme Trumps krav.

Forliget tilfører 12,8 milliarder kroner over de næste fem år til Forsvarets budgetter. Det betyder en forøgelse med en femtedel.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her