Annonce
Politik

Partier vil klarlægge, om mobilen skader vores sundhed

Politisk flertal vil oprette center, der skal forske i, hvad et stort digitalt forbrug gør ved helbredet.

Hvad betyder det for vores mentale og fysiske sundhed, at vi i timevis hver dag har øjnene rettet mod en mobil, tablet eller computerskærm?

Det vil et flertal i Folketinget have undersøgt i et nyt videnscenter - Center for Digital Sundhed - skriver Politiken tirsdag.

De Radikale ønsker at afsætte ti millioner kroner fra satspuljemidlerne, der skal fordeles i efteråret, til oprettelsen af centret.

Idéen får støtte fra Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet.

- Vi oplever i øjeblikket en stor digitalisering, og vi ved faktisk ikke, hvilke bagsider den kan have. Det kan være ting som søvnbesvær, stress og koncentrationsbesvær, siger De Radikales it-ordfører, Ida Auken, til Ritzau.

Videnscentret skal klæde politikerne på til at lovgive på området, og det skal give forældre viden, som kan bruges i opdragelsen af deres børn.

- Vi står i øjeblikket over for nogle teknologigiganter, som poster penge i at gøre os afhængige af deres services.

- Facebook, der bruger milliarder på at levere så meget til os som muligt, så vi synes, at vi skal tage fat i vores telefoner hele tiden. Netflix, som siger, at deres største konkurrent er søvn, siger Ida Auken.

- Det er klart, at det har en stor indvirkning på vores liv, at vi ser den her store digitalisering. Og der bliver simpelthen ikke forsket nok i det.

Den viden, som kommer ud af forskningen, kan gøre det nødvendigt at lave nye retningslinjer for brugen af mobiltelefoner i skoler og på arbejdspladser for at beskytte mod de ulemper, digitaliseringen måtte have, forklarer Ida Auken.

Hjerneforsker Albert Gjedde, der er professor i translationel neurobiologi ved Syddansk Universitet, kalder et videnscenter for en "glimrende idé".

- Den måde, biologiske væsner omgås hinanden på, er ved at blive fundamentalt ændret. Og det kan godt være, at det også har nogle meget fundamentale konsekvenser for den måde, vi eksisterer på, siger han til Politiken.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Martin Ågerup pjatter videre

Morten Uhrskov Jensen
Det er gået op for mig, at man kan være mangeårig direktør for en liberal tænketank uden overhovedet at dokumentere sine påstande med kvantitative data.

Blog: Trump har ret – vi bør tage os sammen

Anders Vistisen
Danmark bør sigte efter at bruge to pct. af bnp på forsvaret.
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her