Annonce
Politik

Partier vil klarlægge, om mobilen skader vores sundhed

Politisk flertal vil oprette center, der skal forske i, hvad et stort digitalt forbrug gør ved helbredet.

Hvad betyder det for vores mentale og fysiske sundhed, at vi i timevis hver dag har øjnene rettet mod en mobil, tablet eller computerskærm?

Det vil et flertal i Folketinget have undersøgt i et nyt videnscenter - Center for Digital Sundhed - skriver Politiken tirsdag.

De Radikale ønsker at afsætte ti millioner kroner fra satspuljemidlerne, der skal fordeles i efteråret, til oprettelsen af centret.

Idéen får støtte fra Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet.

- Vi oplever i øjeblikket en stor digitalisering, og vi ved faktisk ikke, hvilke bagsider den kan have. Det kan være ting som søvnbesvær, stress og koncentrationsbesvær, siger De Radikales it-ordfører, Ida Auken, til Ritzau.

Videnscentret skal klæde politikerne på til at lovgive på området, og det skal give forældre viden, som kan bruges i opdragelsen af deres børn.

- Vi står i øjeblikket over for nogle teknologigiganter, som poster penge i at gøre os afhængige af deres services.

- Facebook, der bruger milliarder på at levere så meget til os som muligt, så vi synes, at vi skal tage fat i vores telefoner hele tiden. Netflix, som siger, at deres største konkurrent er søvn, siger Ida Auken.

- Det er klart, at det har en stor indvirkning på vores liv, at vi ser den her store digitalisering. Og der bliver simpelthen ikke forsket nok i det.

Den viden, som kommer ud af forskningen, kan gøre det nødvendigt at lave nye retningslinjer for brugen af mobiltelefoner i skoler og på arbejdspladser for at beskytte mod de ulemper, digitaliseringen måtte have, forklarer Ida Auken.

Hjerneforsker Albert Gjedde, der er professor i translationel neurobiologi ved Syddansk Universitet, kalder et videnscenter for en "glimrende idé".

- Den måde, biologiske væsner omgås hinanden på, er ved at blive fundamentalt ændret. Og det kan godt være, at det også har nogle meget fundamentale konsekvenser for den måde, vi eksisterer på, siger han til Politiken.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her