Annonce
Politik

Uffe Elbæk vil være statsminister

Alternativets formand spiller sig selv på banen som statsministerkandidat på linje med Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen. R hilser nybruddet velkomment, mens SF ryster på hovedet.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Ved næste folketingsvalg, som skal være afholdt om mindre end et år, får danskerne officielt tre statsministerkandidater at vælge imellem.

Tirsdag smed Alternativets leder, Uffe Elbæk, sit navn i puljen, og annoncerede officielt sit kandidatur til posten som statsminister.

Han vil være vælgernes alternativ, den tredje vej:

»Jeg peger på mig selv. Alternativet peger på os selv. Det er det, der er vores dagsorden. Og hvis det så viser sig, at vi ikke kan få den opbakning i befolkningen, så peger vi stadigvæk hverken på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen,« sagde han til DR Nyheder.

Hidtil har Alternativets mandater været talt med i den såkaldte røde blok, som peger på Mette Frederiksen (S) som statsminister. Men den støtte kan S-formanden ikke længere benytte sig af, når hun skal forsøge at samle flertal bag sig efter et valg, fastslår Uffe Elbæk.

Han vil dog ikke »forhindre nogen i at danne regering«, siger Uffe Elbæk til Politiken, men tilføjer at Alternativet er klar til at vælte en hvilken som helst regering, der fører en politik, som Å er uenig i.

På Twitter skriver Elbæk, at der er brug for helt nye boller på suppen i dansk politik:

»Jeg stiller op som statsministerkandidat ved næste folketingsvalg, fordi den kommende valgperiode er sidste chance, hvis vi skal bremse klimaforandringerne. Vi vil magten, fordi vi vil forandre magten. Mere end nogensinde er der brug for et alternativ til status quo,« skriver den 64-årige partileder og iværksætter.

Så sent som sidste efterår meddelte Elbæk ellers, at han ville forlade formandsposten hos Å efter næste valg, men den plan er nu droppet. I stedet bekræfter han, at han bliver siddende hele næste valgperiode ud.

Beslutningen om at pege på sig selv som statsminister skyldes dels et ønske om et opgør med udlændingepolitikken og dels klimapolitikken, hvor Å vil gå længere end de fleste. Udmeldingen kommer efter flere ugers interne opgør i rød blok, hvor Mette Frederiksen har meddelt, at hun vil danne en ren S-regering uden De Radikale.

Omvendt har De Radiale krævet indflydelse for at gøre Mette Frederiksen til statsminister.


Alternativets udbrud fra bloktænkningen modtages derfor med hyldest fra De Radikale:

»Nu bliver det meget tydeligt, at der er flere end os, der ønsker en helt ny retning for dansk politik - en retning, der ikke er dikteret af Dansk Folkeparti og en retning, hvor grøn omstilling fylder rigtig meget,« siger gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen.

Det lyder nærmest som om Radikale støtter Uffe Elbæk som statsminister?

»Nej, vi har sagt, at det handler om politik og ikke personer. Men det er så fint og godt, at Alternativet melder klart ud, at de vil have en ny retning.«

Radikale vil fortsat »give Mette Frederiksen chancen« for at forhandle om at samle 90 mandater, men Mette Frederiksen får ikke nøglerne til Statsministeriet foræret gratis af de radikale mandater, fastslår Sofie Carsten Nielsen.

Radikale har tidligere meddelt, at partiet ikke vil støtte en regering, der er afhængig af Dansk Folkeparti.

SF ser helt anderledes på Uffe Elbæks statsministerdrømme end R. Her lyder kritikken, at Uffe Elbæk forærer Lars Løkke en regeringsperiode mere ved at »trække deres mandater ud af ligningen,« som Elbøk formulerer det. Dermed kommer Alternativet nemlig indirekte til at hjælpe Løkke.

»De borgerlige har fået en ny bedste ven. Han hedder Uffe Elbæk. Han afleverer bolden direkte til modstanderne med det her,« siger politisk ordfører Karsten Hønge (SF) og opfordrer Uffe Elbæk til at droppe sit statsministerkandidatur, hvis klima og miljø virkelig betyder noget for ham.

Kunne SF ikke pege på Uffe – I har samme politik på en lang række områder?

»Ikke i den her virkelighed. Vi vil have gennemført politik, og det kræver, at vi holder sammen på den her side af blokken. Det kan godt være, det hjælper Uffe Elbæk, men det skader sagen.«

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Socialdemokratiet tirsdag aften.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Blog: Alternativet peger på den mest ansvarlige statsministerkandidat
Josephine Fock
Vi befinder os midt i en voksende klima- og empatikrise, der kalder på seriøs politisk ansvarstagen. Derfor melder vi i Alternativet nu os selv på banen til at lede landet.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her