Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce
Politik

De Radikale bryder med S og SF ved EU-parlamentsvalget

Alternativet og De Radikale går i valgforbund ved europaparlamentsvalget. Samarbejde er mere end bare teknik.

- Vi løser kun klimaudfordringen, migrantkrisen og terrortruslen med vores europæiske venner. Det synspunkt deler vi med Alternativet, siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard. Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

De politiske uenigheder mellem De Radikale og Socialdemokraterne får nu også betydning ved næste års valg til Europa-Parlamentet.

De Radikale har ved de to seneste parlamentsvalg indgået valgforbund med Socialdemokratiet, men sådan er det ikke længere.

I stedet har man fundet sammen med Alternativet, hvis hovedbestyrelse søndag har sagt god for alliancen.

- Vi ønsker et Europa, hvor vi vil hinanden. Og et Europa, der vil verden. For fremtiden er fuld af udfordringer, som vi sammen skal tackle, siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard.

- Vi løser kun klimaudfordringen, migrantkrisen og terrortruslen med vores europæiske venner. Det synspunkt deler vi med Alternativet.

Østergaard mener ikke længere, at De Radikale og Socialdemokratiet har nok til fælles, når det gælder europapolitik.

- For mig har det været afgørende at skabe de bedst mulige chancer for, at vi kan få mindst ét EU-begejstret mandat i parlamentet.

- Og også der må jeg konstatere, at S har ændret sine signaler. Senest har man tilkendegivet, at man ikke længere ønsker at komme af med forsvarsforbeholdet.

- Det betyder desværre, at her er afstanden mellem partierne også blevet større, siger han.

Hos Alternativet ser Uffe Elbæk også mange lighedspunkter mellem de to partier.

Han kalder De Radikale for sit partis "nærmeste danske allierede", når det gælder europapolitikken.

- Vi har haft en rigtig god og lang samtale med De Radikale, og begge parter er enige om, at vi står med det bedste scenarie med et valgforbund.

- Vi er ikke enige i alt, men vi er enige om, at EU er afgørende for at løse de helt centrale politiske udfordringer som eksempelvis klimakrisen, mennesker på flugt og det at sikre en håbefuld fremtid for vores børn og unge.

- Og så mener vi begge, at langt de fleste problemer, som vi slås med i dag, er grænseoverskridende og kun kan løses i et forpligtende europæisk samarbejde, siger han.

Uffe Elbæk fortæller desuden, at Alternativet også har haft en føler ude hos SF, som dog har foretrukket at fortsætte valgsamarbejdet med Socialdemokratiet.

Ny måling: Både S og R går frem efter brud

Når to eller flere partier indgår valgforbund, lægges alle deres stemmer sammen i én pulje, inden mandaterne fordeles.

De respektive stemmetal afgør så, hvordan mandaterne fordeles mellem partierne i valgforbundet.

Hovedårsagen til at indgå i et valgforbund er ofte teknisk, fordi det mindsker risikoen for, at stemmer på et mindre parti går til spilde.

Det så man et eksempel på ved europaparlamentsvalget i 2009, hvor De Radikale ikke fik nok stemmer til at få et mandat. I stedet fik Socialdemokratiet glæde af stemmerne.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ungarn er fremtidens Europa

Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: 8 millioner i gyldne håndtryk

Lars Boje Mathiesen
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen.
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her