Annonce
Politik

Pia Kjærsgaard: Vi kan ikke tage demokratiet for givet

Demokrati må plejes, mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, i 100-året for renovering af Christiansborg.

Vi kan ikke tage demokratiet for givet. Vi skal passe og pleje det.

Det siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, i sin tale i Folketingssalen i anledning af, at Christiansborg igen blev taget i brug for 100 år siden. Christiansborg blev grundlæggende renoveret efter storbranden i 1884.

- I dag har vi et sundt og levedygtigt demokrati, men der er grund til at huske, at vi ikke kan tage det for givet. Vi skal pleje og passe det. Ude i verden kan vi se flere lande, hvor demokratiet er truet, siger Pia Kjærsgaard.

- Men vi kan glæde os over det danske demokrati, hvor stemmeprocenten er høj ved hvert valg.

Pia Kjærsgaard mener ikke, at mange andre parlamenter kan måle sig med Christiansborg.

Under renoveringen flyttede Rigsdagen til Fredericiagade, hvor politikerne holdt til i 34 år, inden de i 1918 vendte tilbage til Christiansborg.

I dag er stadig flere danskere interesserede i at besøge Christiansborg, påpeger formanden.

- Vi skal i et bredt samarbejde forandre og forny folkestyret for at sikre, at det fortsat lever. Det er løbende blevet ændret, og jeg finder det vigtigt, at vi også i fremtiden har blik for at udvikle det parlamentariske arbejde, siger Pia Kjærsgaard.

De seneste år har Folketinget reformeret arbejdet sammen med regeringen.

- Vi holder flere møder og længere møder. Udvalgene afholder høringer og åbne samråd. Der er kommet ansatte i partierne og mere hjælp til medlemmerne, siger Pia Kjærsgaard.

Folketinget har skærpet sikkerheden efter terrorangreb som Anders Breiviks angreb på regeringskvarteret i Oslo og drab på unge socialdemokrater på øen Utøya.

Men Christiansborg er stadig et af de mest åbne parlamenter i verden, siger Pia Kjærsgaard.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Eliten lider af mentale synsforstyrrelser
Niels B. Larsen
De andre civilisationer i huntingtonsk forstand er i større eller mindre grad inderligt indifferente over for de vestlige idealer.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Har EU været tæt på at sejre sig ihjel?

Casper Hedegaard
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden var situationen en helt anden, hvor opbakningen vaklede, og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkeligheden stået i EU’s midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt?

Blog: Kina vil skabe en kunstig måne  

Nauja Lynge
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen.
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her