Annonce
Politik

Pia K. hylder politiske satiretegninger i anledning af jubilæum

Politiske satiretegninger indtager mandag plads foran Christiansborg for at hylde 100-års-dag for folkestyret.

En simpel streg i form af en satiretegning kan gennem sin bidende karakter ramme lige der, hvor det gør ondt på politikerne.

Det markeres mandag ved udstillingen "Hofnar eller folkestyrets vagthund - politiske satire tegninger gennem 100 år".

Det sker i anledning af, at det er 100 år siden, det første møde i Folketingssalen fandt sted på det nuværende, tredje Christiansborg.

- Det er en vigtig del af den danske presse, for vi har en særlig indgang alene i kraft af, at vi tegner det, vi gerne vil fortælle. Vi kan gøre det med den vid og bid, som er en del af den danske folkehumor.

- Ligesom journalistik er vi på en måde med til at påvirke og udvikle dansk demokrati i fællesskab, siger bladtegner Claus Seidel, der har været med til at udvælge de mange tegninger.

Udstillingen består af 50 satiretegninger fra de seneste 100 år, hvor både politikerne, journalisterne og bladtegnerne indtog det moderne folkestyre.

Med grundloven af 1849 fik borgerne retten til at ytre sig frit på skrift og i tale.

Ifølge Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), kan satiren være både barsk og til tider også magtfuld.

- De kan gøre det, at vi får lejlighed til at grine af os selv, og det er sundt. Jeg er absolut tilfreds med, at tegnere i Danmark gør det, som de gør. Det er en sejr for ytringsfriheden, siger hun.

Har man besøgt Christiansborg, vil man formentlig vide, at der løber en 268 meter lang blomsterfrise, som er udført af billedkunstner Rasmus Larsen. Han fik tilnavnet "den onde maler" på grund af sine bidende spydigheder.

Eksempelvis er der tegnet en syltekrukke, et spindelvæv og en lille snegl på væggen, hvor udvalgsmøderne bliver slået op.

Desuden er der en fast udstilling med satiretegninger ved indgangen til Snapstinget. En af tegningerne viser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) hænge døde flygtninge på et juletræ.

Det var en tegning, som vakte stor opsigt, da den blev trykt.

- Det danske parlament har vel som det eneste i verden lavet sin egen samling af satiriske bladtegninger købt ind af dem selv.

- Det er et udtryk for en rummelighed og en afhængighed af hinanden, som jeg synes, man kan være ret tilfreds med, siger Claus Seidel.

Begge fremhæver, at politiske satiretegninger kan gå længere end journalistikken, men indimellem også for langt. Det har Pia Kjærsgaard oplevet.

- At blive tegnet som en rotte eller et ekskrement er ikke særlig hyggeligt, og tegnerne kan godt lade deres politiske overbevisning gå gennem en tegning.

- Men vi skal ikke være højtidelige og skal kunne tage det. Det er absolut mest det gode grin, der har været gældende, siger hun.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Venstre ved du, hvor du har?

Det klare politiske projekt står noget forpjusket i Venstre. Det samme kan siges om S, og uklarheden kan føre til en ny type valgkamp.

Kronik: Mere Danmark i Europa – mere Europa i verden

Morten Løkkegaard
Dansk Europa-politik er og bliver ikke et nulsumsspil, hvor mere EU automatisk fører til mindre Danmark. Det er rent ud sagt noget vrøvl, som danske nejsigere har haft alt for let spil med gennem årene.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.

Blog: Kæmp for danske interesserer og drop EU-Kommissionen

Anders Vistisen
Danmark har brug for en mere pragmatisk kurs i Brexit-forhandlingerne end EU-Kommissionens, der virker mere opsat på at straffe briterne.
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her