Annonce
Politik

S tøver med indrejse-stramninger trods ja for 24 timer siden

Nu vil Socialdemokratiet følge et forslag i udvalget, selv om partiet var klar til at stemme for i går.

For blot et døgn siden var Socialdemokratiet klar til at stemme for et beslutningsforslag om at skærpe straffen for kriminelle udlændinge, der rejser til Danmark trods et indrejseforbud.

Men da forslaget fra Dansk Folkeparti blev behandlet i Folketingssalen torsdag, var det største oppositionsparti ikke klar til at gå helt så langt alligevel.

I stedet vil partiet nu følge forslaget i udvalget, hvor det skal bearbejdes. Karen Klint (S) var ordfører på forslaget, da det blev behandlet. Hun frygter, at der kommer flere indsatte i danske fængsler, hvis straffen skærpes.

- Det er den dialog, vi skal have i udvalgsarbejdet, men vi er ikke afvisende overfor at skærpe straffen, hvis det er det rigtige værktøj, lød det i salen.

Socialdemokratiet har tidligere stemt nej til et lignende DF-forslag. Men partiet støttede onsdag idéen, lød det fra udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S).

- Vi har et problem med, at folk ikke tager seriøst, at vi udviser dem. De vender bare om nede i Tyskland, og de kommer tilbage og begår nye indbrud eller røveri. På den måde er vi lidt til grin, sagde Tesfaye.

Forslaget går på, at udlændinge, som bryder et indrejseforbud første gang, skal idømmes en straf på et år. Dermed kan man ifølge EU-regler sende den pågældende til afsoning i hjemlandet.

EU kræver, at straffen er minimum seks måneder, før en afsoning i hjemlandet kan komme på tale. Som reglerne er nu, giver det 10-60 dages fængsel, første gang en udlænding bryder et indrejseforbud.

Socialdemokratiet lægger op til, at straffen skal være "over et halvt år", mens DF siger, at den skal være et år.

Venstre og De Konservative var klar til at stemme for et lignende forslag, da Dansk Folkeparti fremsatte det i 2014, da partierne sad i opposition.

Men torsdag var regeringspartierne ikke klar til at gå helt så langt.

Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) er skuffet.

- Det er en meget speget sag, det er et meget specielt forløb.

- Venstre og Konservative var for år tilbage for, nu er de så imod. I går aftes var Socialdemokratiet for, i dag ved de så ikke, om de kan støtte forslaget, hvis det kommer til afstemning, siger han.

Rumænere udgør med 46 tilfælde en tredjedel af alle tilfælde i år.

110 udlændinge med indrejseforbud er i år blevet straffet for at bryde forbuddet. Det fremgår af et udvalgssvar 16. maj fra udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V).

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Til grin med dit affald

Mikael Jalving
Kunne man ikke få blot én af landets utallige journalister til at undersøge, hvorvidt affaldssorteringen egentlig fungerer i de danske kommuner?

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her