Annonce
Politik

Børneminister vil have hurtigere bortadoptioner af børn

Der er meget få bortadoptioner med tvang i Danmark, og det kan skyldes tung sagsbehandling, mener minister.

- Jeg tror, at hvis kommunerne kigger ind i en proces, der er mere end to år lang med en række instanser, man skal forbi for at få den endelige afgørelse, så tror jeg, det kan være med til, at nogle kommuner vælger ikke at gå den vej, siger Mai Mercado (K). Foto: DRESLING JENS

For et ganske lille antal børn, hvis forældre ikke kan tage vare på dem, er løsningen en bortadoption ved tvang, mener børne- og socialminister, Mai Mercado (K), som vil arbejde på, at sagsbehandlingen gøres hurtigere.

Det skriver Berlingske.

Nye regler giver flere sager om tvangsadoption

Ministeren understreger, at løsningen for en del børn kan være en plejefamilie, som kan give den ro og tryghed, som barnet altså ikke kan få hos forældrene.

- Men for ganske få børn er en plejefamilie ikke det bedste. For de børn kommer til en verden, hvor det er aldeles skadeligt at vokse op, og her kan en adoption uden samtykke være det rigtige, siger Mercado.

Siden 2015 har kommunernes børne- og ungeudvalg indstillet 22 børn til adoption uden samtykke, skriver Berlingske.

I 16 sager har Ankestyrelsen været enig. Efter endt behandling hos domstolene er der i perioden gennemført adoption af seks børn. De resterende sager er undervejs i systemet.

- Jeg tror, at hvis kommunerne kigger ind i en proces, der er mere end to år lang med en række instanser, man skal forbi for at få den endelige afgørelse, så tror jeg, det kan være med til, at nogle kommuner vælger ikke at gå den vej, siger Mai Mercado.

Børne- og socialministeren har ingen intentioner om at ændre "på lovens bogstav".

- Det handler om at sikre en hurtigere vej. For vi kan se, at en række sager, der har været med bortadoptioner, trækker ganske lang tid ud, siger hun.

Hittebarnet har gode chancer for et godt liv

Direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl er enig med ministeren i, at brugen af bortadoptioner bør udbredes.

- Selv om det kan lyde brutalt, at man gerne vil have flere tvangsadoptioner, er vi sådan set enige med ministeren i, at det med fordel kunne bruges i flere tilfælde, end det bliver i dag, siger Kjeldahl.

- Vi møder for mange børn, der har en alt for ustabil tilværelse hos plejefamilierne, fordi den frivillige anbringelse fungerer et stykke tid. Men så vil forældrene have barnet tilbage, siger direktøren til Berlingske.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Forbyd omskæring af drenge.

Harun Demirtas
Et barn må ikke blive et forretningsformål eller udsættes for et indgreb, som aldrig kan laves om, og som i høj grad kan krænke ens selvopfattelse.

Blog: Ledelseskrise i den offentlige sektor giver dårlig velfærd

Martin Ågerup
I sin nye debatbog efterlyser Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen et opgør med dårlig ledelse i det offentlige. ”En leder, som ikke lever op til forventningerne, må nødvendigvis afskediges”, skriver han. Godt brølt, Henrik Sass. Men han har desværre ingen realistiske bud på, hvordan en så gigantisk kulturændring i den offentlige sektor skal finde sted. Der er lang vej igen. Og barrierne imod at sikre bedre ledelse er høje.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her