Annonce
Politik

Ministerium har fundet en ny grund til at nægte kongehus-aktindsigt

Selv om Ombudsmanden har afgjort, at aktindsigt burde gives, har ministerium igen nægtet aktindsigt.

Foto: Tobias Nicolai

Det bliver alligevel ikke muligt at få aktindsigt i en korrespondance mellem Kulturministeriet og kongehuset, der handler om kronprins Frederiks opgaver som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Mandag offentliggjorde Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, ellers en afgørelse, hvor det fremgik, at Kulturministeriet ikke kunne nægte en journalist aktindsigt i korrespondancen.

Det mente Ombudsmanden ikke, fordi kronprinsen ifølge ham ikke handler som led i statsstyret, når han er medlem af IOC. Her handler han i stedet i sin personlige egenskab, altså som privatperson.

Ombudsmand: Offentligheden må se kronprinsens IOC-breve

Det betyder, at ministerierne og regeringen over for kongehuset må anses for forskellige myndigheder i offentlighedsloven. Derfor er deres brevveksling som udgangspunkt omfattet af aktindsigt.

Afgørelsen fra Ombudsmanden fik journalisten fra Information, der oprindeligt var blevet nægtet aktindsigt, til at forsøge sig med at søge om indsigt igen.

Men også den aktindsigt har Kulturministeriet nu afvist med en ny begrundelse.

I afgørelsen, der tirsdag er lagt ud på ministeriets hjemmeside, lyder det blandt andet, at retten til aktindsigt begrænses "af hensyn til rigets udenrigspolitiske interesser".

Samtidig gøres der brug af en bestemmelse, der omhandler hemmeligholdelse af hensyn til private og offentlige interesser.

Det begrundes med, at "rollefordelingen mellem regeringen og regenten (kongehuset) i det danske statsstyre indebærer, at medlemmerne af kongehuset som altovervejende hovedregel ikke vil kunne udtale sig offentligt om emner, hvor regeringen har eller kan forventes at få en politisk holdning, uden at medlemmerne af kongehuset har sikret sig, at udtalelsen ikke er i strid med regeringens linje".

Ifølge ministeriet er det derfor nødvendigt, for at kronprinsen kan varetage sit virke som medlem af IOC, at kongehuset kan udveksle oplysninger med ministeriet "på en fri og formløs måde", der kan foregå i fortrolighed.

Journalisten fra Information indsendte sin første anmodning om aktindsigt tilbage i september 2016.

Han søgte indsigt i en korrespondance, der gjaldt kronprinsens arbejde i IOC, på et tidspunkt hvor det skulle afgøres, om Rusland skulle udelukkes fra OL i 2016 i Rio de Janeiro på grund af doping.

I IOC stemte kronprinsen for, at russiske atleter kunne deltage ved OL i Rio de Janeiro. Det var i modstrid med, at regeringen med bredt politisk flertal ville udelukke Rusland efter et omfattende statsligt dopingprogram.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) oplyste forleden til Politiken, at kronprinsen holdes i kortere snor, så hans arbejde i IOC ikke strider mod regeringens politik.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Aarhus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her