Annonce
Politik

Folketingets vagthund får det sværere

Et politisk flertal mener, at det skal være sværere for Folketingets vagthund at kræve en sag undersøgt.

En enkelt statsrevisor skal ikke længere alene kunne bede Rigsrevisionen om at kulegrave en sag.

Det fremgår af et nyt forslag fra Folketingets Præsidium, skriver Politiken.

Fremover skal der stå mindst to statsrevisorer bag et krav om at bede Rigsrevisionen kulegrave en sag i form af en beretning eller en undersøgelse.

Det nye forslag om rammerne for statsrevisorerne er fremsat af samtlige medlemmer af Folketingets Præsidium på nær Enhedslisten.

Enhedslisten er lodret imod det nye forslag.

- Det er en klokkeklar forringelse af vagthunderollen over for magten. I dag er der mulighed for, at en enkelt statsrevisor kan kræve en undersøgelse, og der har været situationer, hvor en enkelt har rejst en sag.

- Det vil være kreperligt for indsatsen for at kigge magthaverne over skuldrene, hvis den mulighed ikke er der, siger præsidiemedlem Christian Juhl (EL) til Politiken.

Fredagens forslag fra præsidiemedlemmerne Pia Kjærsgaard (DF), Kristian Pihl Lorentzen (V), Henrik Dam Kristensen (S) og Leif Mikkelsen (LA) lægger op til at tilstræbe konsensus, når statsrevisorerne beder Rigsrevisionen om at kulegrav en sag.

- Kan konsensus ikke opnås, skal mindst to statsrevisorer være enige om at fremsætte anmodningen til rigsrevisor, lyder det i forslaget.

Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), siger til Politiken, at statsrevisorerne "de seneste par års tid har tilstræbt, at mindst to statsrevisorer skulle stå bag ønsket om en undersøgelse".

Formålet med det nye forslag er at få indført den praksis som en egentlig regel, forklarer Peder Larsen.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Læs skriften på væggen: Luk Skat
Ingen kan forvalte opgaven med at inddrive gæld til det offentlige ringere end Skatteministeriet og Skat.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her