Annonce
Politik

Advarsel mod lavere elafgift: Kan føre til højere forbrug

Forbrugerne skal stadig have en tilskyndelse til at spare på strømmen, lyder det fra klimaorganisationer.

I forhold til at få folk til at vælge elbiler, har elafgiften ingen reel betydning, vurderer Concitos direktør, Christian Ibsen. Foto: Mads Nissen

Det lyder som noget af et columbusæg, skatteminister Karsten Lauritzen (V) har præsenteret tirsdag:

Sæt elafgiften ned. Så vil forbrugere og virksomheder skifte andre brændsler ud med el, der i højere grad er produceret af vedvarende energi.

Men helt så enkelt er det ikke, hvis man spørger klimatænketanken Concito.

Der er ingen tvivl om, at der skal elektrificeres mere i Danmark. Det afgørende er, at el bliver billigere end alternativer som olie, kul og biomasse, lyder det fra Concitos direktør, Christian Ibsen.

Skatteministeren vil sænke elafgiften, så det kan mærkes

- Fjernvarmeselskaberne skal vælge varmepumper, og bilisterne skal vælge elbilerne, forklarer Ibsen.

Derfor støtter Concito, at afgiften på el til varme sænkes. Men hvis det, skatteministeren har i tankerne, er en nedsættelse af den generelle elafgift, er Concito-direktøren mere forbeholden.

- Fra et klimahensyn er det vigtigt, at vi i fremtiden bruger meget mere el i stedet for andre brændsler, siger Ibsen.

- Men hvis man bare sætter den generelle elafgift ned, vil det føre til øget forbrug, da vi alle vil have mindre incitament til at spare på energien, siger Ibsen.

I forhold til at få folk til at vælge elbiler, har elafgiften ingen reel betydning, vurderer han. Her spiller eksempelvis registreringsafgiften en langt større rolle.

S vil målrette afgiftslettelser til grøn omstilling

Miljøorganisationen Noah advarer mod at sætte elafgiften ned. Der er brug for højere energiafgifter, ikke lavere, mener Noah.

- Jo højere prisen er, jo bedre kan det betale sig at spare på energien, siger Jacob Sørensen, der er Noahs talsperson om klima og energi.

Han påpeger, at en stor del af det danske elforbrug fortsat kommer fra biomasse og fossile brændsler såsom kul. Derfor er el ikke så grønt, som der nogle gange gives indtryk af i debatten.

- Så på den måde er det måske lidt tidligt at sætte afgiften ned, siger Jacob Sørensen.

- På papiret bliver det bedre og bedre. Men andelen af vedvarende energi er ikke så forfærdeligt høj. Og en stor del skyldes afbrænding af biomasse, som udleder store mængder CO2 og ødelægger skovene.

63 procent af det danske elforbrug kommer i dag fra vedvarende energi. Det ventes at stige til 86 procent i 2021, oplyser brancheorganisationen Dansk Energi baseret på tal fra Energistyrelsen.

Noah så hellere, at regeringen hævede afgifterne på de mest klimaskadelige brændsler såsom kul, olie og benzin.

- Hvis man gerne vil sætte skatter og afgifter ned, kan man gøre det på et andet område. Det er ikke på energiområdet, der er brug for det, siger Jacob Sørensen.

Dansk Energi er ser derimod positivt på regeringens forslag.

- En lavere elafgift er ikke blot godt for klimaet. Det skaber en økonomisk gevinst for samfundet og kommer alle danskere til gode, især dem med de laveste indkomster, da de mærker lettelsen mest, siger direktør Lars Aagaard i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Martin Ågerup pjatter videre

Morten Uhrskov Jensen
Det er gået op for mig, at man kan være mangeårig direktør for en liberal tænketank uden overhovedet at dokumentere sine påstande med kvantitative data.

Blog: Trump har ret – vi bør tage os sammen

Anders Vistisen
Danmark bør sigte efter at bruge to pct. af bnp på forsvaret.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her