Annonce
Politik

Niqab-klædt kvinde: Burkaforbud er social kontrol fra staten

For Sarah er det et personligt valg at gå med niqab. Det vil hun fortsætte med, hvis et burkaforbud vedtages.

Arkivfoto: Peter Endig/picture-alliance/dpa/AP

Sarah er født og opvokset i Danmark. Hun er 30 år, studerende, mor til tre - og så går hun med niqab.

Der tegner sig nu et politisk flertal for at forbyde niqab og burka i det offentlige rum.

Forbuddet skal ifølge regeringen bekæmpe social kontrol. Men Sarah mener, at et forbud vil have den direkte modsatte effekt.

- Det er et personligt valg for mig at gå med niqab. Politikernes argument om, at de vil bekæmpe social kontrol, ser jeg som falsk omsorg. Et forbud vil derimod begrænse religionsfriheden og ytringsfriheden, siger hun.

- Et burkaforbud vil betyde, at staten udøver social kontrol mod os. Det føles som om, at de siger, at jeg ikke må være troende. Eller at jeg ikke må praktisere min tro, siger hun.

S sikrer flertal for regeringens burkaforbud

Sarah besluttede at gå med niqab for 13 år siden efter grundig refleksion. For hende er det en måde at komme tættere på Gud, forklarer hun. Og det vil hun ikke gå på kompromis med - heller ikke hvis burkaforbuddet bliver en realitet.

- Jeg kan ikke forstå, at regeringen bryster sig af liberale frihedsværdier og samtidig kan gå ind for sådan en lovgivning. De giver køb på deres kerneværdier. Men jeg vil ikke gå på kompromis med mine, uanset hvor meget de truer os med bøder eller fængselsstraf, siger Sarah.

Fakta: Niqab, burka, hijab - sådan kender du forskel

Sarah frygter, at et burkaforbud vil få store konsekvenser for muslimske kvinder, der bærer slør.

- Når politikerne laver lovgivning, der diskriminerer et mindretal, er jeg bange for, at det kan fremme racismen. At det kan sende et signal til folk med racistiske holdninger om, at det er o.k. at diskriminere os, siger hun.

Sarah har sammen med en gruppe muslimske kvinder stiftet foreningen Kvinder i Dialog. Foreningen består af en gruppe kvinder med og uden niqab, som ønsker dialog med den brede befolkning.

Sarah ønsker kun at stå frem med fornavn. Hendes identitet er redaktionen bekendt.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Løkke og vennerne i hårdt angreb på danske lønmodtagere

Christian Rabjerg Madsen
Regeringen erkender wild west-liberalistisk kulør og går til kamp for retten til social dumping. Dansk landbrug skal have lov at ansætte ansætte praktikanter – der ikke er i praktik – fra Ukraine til 130.000 kroner om året. Og danske lønmodtagere skal i femtiden konkurrere mod brasilianere, kinesere og indere. Den borgerlige regering har erklæret krig mod almindelige danske lønmodtagere.

Blog: Vorherre bevares, Vistisen

Morten Løkkegaard
Vistisens og Dansk Folkepartis leflen for briterne i Brexit-forhandlingerne sår tvivl om, hvis interesser DF egentlig varetager.

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her