Annonce
Politik

Overblik: Vaccinesalg har kostet staten over 1,3 milliarder

Udgifterne til salget af Statens Serum Instituts vaccineenhed udgør mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner.

Sundheds- og Ældreministeriets arbejde med at sikre et "fyldestgørende og i rimelig grad opdateret beslutningsgrundlag" for salget af Statens Serum Instituts vaccineenhed til et saudiarabisk firma har været "mangelfuldt".

Det konkluderede Statsrevisorerne i en beretning i januar.

Få et overblik her:

  • Sundheds- og Ældreministeriet begyndte i 2012, da regeringen bestod af SRSF, overvejelserne om, hvorvidt Statens Serum Institut skulle sælge, lukke eller fortsætte vaccineproduktionen.
  • Årsagen var, at produktion havde givet underskud siden 2010. Ministeriet besluttede i 2014 at igangsætte salgsprocessen.
  • Salgsaftalen blev underskrevet i 2016, og vaccineproduktionen blev overdraget til den saudiarabiske køber i januar 2017 til en salgspris på 15 millioner kroner, hvilket var væsentligt lavere end forventet.
  • Statsrevisorerne kritiserer ministeriets langsomme gennemførelse af salget. Det betød, at statens foreløbige nettoprovenu blev cirka minus 279 millioner mod forventet mellem 0 og 285 millioner.
  • De samlede udgifter forbundet med salget udgør ifølge Rigsrevisionen mellem cirka 1,3 og 1,8 milliarder kroner.

Statsrevisorerne oplister tre forhold, der "bidrog til at forlænge processen, forringe ministeriets forhandlingsposition og forringe salgsprisen":

  • 1. Der blev ikke i forberedelsesfasen udarbejdet en forretningsplan, der var tilstrækkeligt underbygget til, at den kunne danne grundlag for bydernes vurderinger af vaccineproduktionen.
  • 2. Der blev ikke i salgsprocessen udarbejdet en plan for it-adskillelsen mellem de aktiviteter, som skulle blive i Statens Serum Institut, og de frasolgte aktiviteter.
  • 3. Der blev ikke indgået fastholdelsesaftaler med kernepersonale, som kunne give personalet incitament til at bidrage konstruktivt til forløbet hele vejen til afslutning.

Kilde: Statsrevisorernes beretning.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Legal babyvold

Sonja Mikkelsen
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund

Blog: 8 millioner i gyldne håndtryk

Lars Boje Mathiesen
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen.
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her