Annonce
Politik

Mette Frederiksen har åbnet op for grønlandsk selvstændighed

Socialdemokratiets formand støtter Grønlands tanke om løsrivelse fra Danmark, skriver Weekendavisen.

Mette Frederiksen er den første danske toppolitiker, der åbent støtter tanken om Grønlands selvstændighed. Foto: Stine Tidsvilde

Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen vil ikke afvise en opløsning af rigsfællesskabet.

Det fortæller hun i bogen "Hvis Grønland river sig løs", skriver Weekendavisen.

- Udgangspunktet er Grundloven og Selvstyreloven, men der er ikke noget statisk i politik, så præcis hvordan det skal se ud om ti eller tyve år, det kan jeg jo ikke lægge mig fast på nu, siger Mette Frederiksen.

- Jeg tror på tætte relationer og masser af dialog, og så må vi finde vores vej i det. Jeg forstår fuldstændig ønsket om en selvstændig nation.

Dermed er Mette Frederiksen ifølge avisen den første danske toppolitiker, der åbent støtter tanken om Grønlands selvstændighed.

Selv om udmeldingen ikke skal ses som en støtteerklæring til dem i Grønland, der ønsker at adskille rigsfællesskabet hurtigst muligt, så overrasker den alligevel en af Danmarks førende grønlandseksperter, lektor Ulrik Gram Pad fra Aalborg Universitet.

- Jeg har ikke hørt nogen toppolitiker sige sådan før. Det åbner potentielt for en større fleksibilitet i forhandlingerne mellem Danmark og Grønland, end vi har set før, siger Ulrik Gram Pad til Weekendavisen.

Mette Frederiksen ønsker ikke at kommentere udtalelserne yderligere, oplyser hun til Ritzau.

Socialdemokratiets pressechef, Mads Brandstrup, henviser i stedet til partiets grundlovsordfører, Nick Hækkerup.

- Vi ønsker bestemt ikke rigsfællesskabet opløst, men vi åbner op for, at der ad åre - altså ikke i dag eller i morgen - kan blive ændret for den ramme, som rigsfællesskabet udgør, udtaler Nick Hækkerup.

Socialdemokratiet ønsker ikke på nuværende tidspunkt at konkretisere, hvordan en ny ramme for rigsfællesskabet kan komme til at se ud.

- Det afhænger helt af, hvordan det udvikler sig i fremtiden.

- I øjeblikket står vores forhold på Grundloven og på Selvstyreloven. Den ramme kan selvfølgelig være mere eller mindre omfattende, siger Nick Hækkerup.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skammer du dig ikke, Morten Østergaard?

Alex Vanopslagh
Med De Radikales seneste kampagne anklager de tusinder af gode danske virksomheder for bevidst at bryde loven og underbetale kvinder på arbejdsmarkedet. Usmageligt og skamløst.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her