Annonce
Politik

Mette Frederiksen har åbnet op for grønlandsk selvstændighed

Socialdemokratiets formand støtter Grønlands tanke om løsrivelse fra Danmark, skriver Weekendavisen.

Mette Frederiksen er den første danske toppolitiker, der åbent støtter tanken om Grønlands selvstændighed. Foto: Stine Tidsvilde

Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen vil ikke afvise en opløsning af rigsfællesskabet.

Det fortæller hun i bogen "Hvis Grønland river sig løs", skriver Weekendavisen.

- Udgangspunktet er Grundloven og Selvstyreloven, men der er ikke noget statisk i politik, så præcis hvordan det skal se ud om ti eller tyve år, det kan jeg jo ikke lægge mig fast på nu, siger Mette Frederiksen.

- Jeg tror på tætte relationer og masser af dialog, og så må vi finde vores vej i det. Jeg forstår fuldstændig ønsket om en selvstændig nation.

Dermed er Mette Frederiksen ifølge avisen den første danske toppolitiker, der åbent støtter tanken om Grønlands selvstændighed.

Selv om udmeldingen ikke skal ses som en støtteerklæring til dem i Grønland, der ønsker at adskille rigsfællesskabet hurtigst muligt, så overrasker den alligevel en af Danmarks førende grønlandseksperter, lektor Ulrik Gram Pad fra Aalborg Universitet.

- Jeg har ikke hørt nogen toppolitiker sige sådan før. Det åbner potentielt for en større fleksibilitet i forhandlingerne mellem Danmark og Grønland, end vi har set før, siger Ulrik Gram Pad til Weekendavisen.

Mette Frederiksen ønsker ikke at kommentere udtalelserne yderligere, oplyser hun til Ritzau.

Socialdemokratiets pressechef, Mads Brandstrup, henviser i stedet til partiets grundlovsordfører, Nick Hækkerup.

- Vi ønsker bestemt ikke rigsfællesskabet opløst, men vi åbner op for, at der ad åre - altså ikke i dag eller i morgen - kan blive ændret for den ramme, som rigsfællesskabet udgør, udtaler Nick Hækkerup.

Socialdemokratiet ønsker ikke på nuværende tidspunkt at konkretisere, hvordan en ny ramme for rigsfællesskabet kan komme til at se ud.

- Det afhænger helt af, hvordan det udvikler sig i fremtiden.

- I øjeblikket står vores forhold på Grundloven og på Selvstyreloven. Den ramme kan selvfølgelig være mere eller mindre omfattende, siger Nick Hækkerup.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Muhammed Ali og underkastelsens kultur

Mikael Jalving
Friheden er det eneste sprog, vi taler, og det får mange til at tale udenom det egentlige, når det gælder islam.

Blog: Nej, en høne er ikke min søster af en anden art

Anna Thygesen
Jeg har lagt mig ud med Go Vegan-folket, og det skal man ikke gøre. Jeg er seriøst nervøs for, hvad det skal ende med, hvis de på nogen måde får gang i en større bevægelse.

Blog: Danmark er for lille til vilde ulve

Christian Rabjerg Madsen
Ulven har skabt utryghed i Vestjylland, hvor eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove med ulve. Den utryghed skal vi tage alvorligt, og det er årsagen til, at ulven skal indfanges i Danmark.
Annonce
Biler
Eks-minister er gennemført el-bilist: Men Ellerten var alligevel ved at tage pippet fra ham
Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Christian Friis Bach er vild med elbiler. Lige nu rummer husstanden hele to af slagsen - en håbløs og en moderne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her