Annonce
Politik

Regeringen overvejer dansk reaktion over for Rusland

Nervegiftangrebet i Storbritannien kan også få betydning for forholdet mellem Danmark og Rusland, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Efter forgiftningen af en russisk eks-spion i England overvejer den danske regering lige nu, hvordan et eventuelt dansk modsvar til Rusland skal se ud.

Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) onsdag.

»Det er dybt kritisabelt, det der er foregået fra russisk side, og det skal selvfølgelig have en reaktion.«

»Vi skal selvfølgelig vise, at vi står på briternes side,« siger han.

Udtalelsen kommer kort efter, at den britiske premierminister Theresa May onsdag har udvist 23 russiske diplomater som konsekvens af Ruslands manglende svar i sagen om nervegift-drabsforsøget på den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter i Salisbury i det sydlige England.

De får en uge til at forlade landet, meddelte May i en tale i parlamentet, hvor hun kraftigt optrappede den diplomatiske konflikt med Rusland.

Storbritannien udviser 23 russiske diplomater

Storbritannien aflyser alle bilaterale møder med Rusland og trækker dermed også invitation til den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov tilbage, meddelte hun. Desuden vil ingen britiske ministre og eller repræsentanter fra kongehuset være til stede under VM i fodbold i Rusland til sommer.

»Jeg vil ikke tolerere trusler mod borgernes liv i Storbritannien,« tordnede Theresa May.

I Danmark har regeringen endnu ikke taget stilling til, hvad det danske modsvar skal være, men på nuværende tidspunkt vil Samuelsen ikke umiddelbart afvise nogen muligheder.

Den endelige beslutning afhænger af kommende drøftelser med briterne.

»Vi tager kontakt til briterne for at finde ud af, hvordan vi kan udvise solidaritet i forhold til den situation, briterne er endt i, og hvad Danmark eventuelt kan gøre,« lyder det fra udenrigsministeren.

Rusland kalder udvisning af diplomater uacceptabelt

Drøftelserne skal desuden klarlægge, hvad Storbritanniens efterretninger dokumenterer om russernes påståede indblanding i forgiftningen.

Adspurgt om regeringen betragter nervegift-angrebet som et angreb på en Nato-pagten, svarer Samuelsen:

»Det er i hvert fald helt sikkert, at det, der er foregået, er meget, meget alvorligt. Det er helt uacceptabelt.«

JP i Salisbury: »Et stort sikkerhedsopbud - flere gader er spærret af«

Siden Ruslands invasion af Krim i Ukraine i 2014 har EU gradvist indført sanktioner mod den store nabo i øst. Senest i december sidste år forlængede EU's stats- og regeringschefer sanktionerne, som blandt andet omfatter handelsbarrierer og begrænser adgangen til kapitalmarkeder i Europa for visse russiske banker og selskaber.

Sanktionerne betyder også, at 150 russere og 38 organisationer har fået indefrosset deres bankkonti og fået indrejseforbud.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.

Blog: Kvinde æresdræbt den 9. september i Aarhus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her