Annonce
Politik

Toppolitikere ærer prins Henrik: »Han var en facetternes mand med mod og kant«

Bl.a. mener udenrigsministeren, at prins Henrik bidrog med langt mere, end han blev anerkendt for.

»Et meget givende, nysgerrigt og livsbekræftende menneske.«

Sådan beskriver erhvervsministeren Brian Mikkelsen (K) prins Henrik, der tirsdag aften afgik ved døden.

»Jeg har mødt prinsen mange gange og var meget imponeret af hans store historiske og kulturelle viden, altid gode humør og kærlighed til sit nye land,« fortsætter Brian Mikkelsen.

Ministeren er en af flere politikere, som onsdag morgen har sendt deres kondolence som følge af nyheden om prinsens død.

Også udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sender på Twitter sine tanker til prins Henriks familie.

»Æret være hans minde. Jeg fik æren og den udsøgte fornøjelse at være i prinsens selskab nogle gange gennem årene. Både ved officielle lejligheder, men også enkelte helt private. Det gav hver gang minder for livet,« skriver han og fortsætter:

»Prinsen viste sig ved alle disse lejligheder som det han var: et dybt begavet, nysgerrigt, musisk, varmt, humoristisk og nuanceret menneske. Hans bortgang er et stort tab for os alle. Han bidrog med langt mere end han blev anerkendt for. Alle tanker går til familien.«

Ifølge politisk ordfører for Alternativet, Carolina Magdalene Maier, var prins Henrik sin egen og ikke en person, man kunne putte i en kasse.

»Han var en af dem, vi kan være stolte af: elegant, galant og sin egen; ikke en man kan putte i en kasse. Tak for at du har beriget Danmark med lidt udenlandsk krydderi og sat spørgsmål ved Janteloven,« skriver hun bl.a. på Twitter.

Onsdag morgen har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udsendt mindeord om den afdøde prins Henrik.

»Den kongelige familie har mistet et anker. Dronning Margrethe har mistet sin indsigtsfulde og varme livsledsager igennem mere end et halvt århundrede. Danmark har mistet en unik repræsentant for vores land,« lyder det bl.a. i meddelelsen fra statsministeren, der fortsætter:

»Han mestrede på bedste vis den danske humor og selvironi. Han brændte for finere fransk madlavning og besad charme og sans for poesi, musik og kunst. Med sit internationale udsyn var han med til at åbne danskernes øjne for verden. Prins Henrik satte tydelige aftryk på verden omkring sig gennem hele sit liv. Han var en facetternes mand med mod og kant. Han turde sætte sig selv og sin person i spil og nægtede at være tilskuer til livet.«

Prins Henrik er afgået ved døden

Fra Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), lyder det i et mindeord, at »en sand verdensmand er gået bort«.

»Vi sørger alle over tabet af det kærlige, generøse og åndrige menneske han var, og hvis lige man skal lede længe efter,« lyder det bl.a. fra Pia Kjærsgaard.

»Et stort tab«. Sådan beskriver Socialdemokratiets partileder, Mette Frederiksen, prins Henrik på Facebook.

»Jeg har netop hørt, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er gået bort. Det er et stort tab. For Danmark. Og for familien, som har mistet en ægtemand, far, farfar og svigerfar. Mine tanker går til dem i den svære tid. Tak til Prins Henrik for poesien, kunsten og den store indsats for Danmark igennem en menneskealder,« skriver partilederen.

Da prins Henrik tirsdag aften klokken 23.18 afgik ved døden på Fredensborg Slot, var han ifølge kongehuset omgivet af sin hustru, dronning Margrethe, og to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim.

Der er endnu ingen oplysninger om, hvor og hvornår prinsen skal begraves, ligesom den endelige dødsårsag er ukendt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Le Prince est mort
Danmark har mistet et intellektuelt, kunstnerisk og morsomt menneske, der med sin internationale baggrund til sidst vandt de skeptiske danskeres hjerter og var med til at gøre det danske monarki til det mest populære i Europa.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Medierne er for ærbødige over for EU-systemet

Ikke mindst tilhængere af EU bør betragte systemet – herunder Jean-Claude Juncker – både kritisk og årvågent.

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her