Annonce
Politik

Krav om svinekød i maden er skudt til hjørnespark i Randers

DF i Randers er glad for landspolitisk medvind til krav om svinekød. Aktuelt er ordningen under evaluering.

Det skabte stor opmærksomhed, da et politisk flertal i Randers indførte krav om svinekød på menuen i kommunens institutioner i 2016.

Nu ser der ud til at være landspolitisk opbakning til forslaget. Både Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet på Christiansborg bakker ifølge Berlingske op om, at landets kommuner stiller den slags krav.

Det glæder partiet bag forslaget i Randers, Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, det er glædeligt, at vi i Randers har sat fokus på et voksende problem, som nu er kommet til Folketingets kendskab, siger byrådsmedlem Frank Nørgaard (DF).

Kommuner kalder svinekødsdebat for pseudopolitik

Forslaget betyder, at alle kommunale institutioner i landets sjette største kommune - lige fra daginstitutioner over skoler til ældrecentre - er forpligtet til at sætte retter med svinekød på menuen.

Kravet er fortsat gældende, men på byrådsmødet i januar blev det besluttet at spørge forældrebestyrelserne, hvad de synes om kravet.

- Status er, at påbuddet om svinekød er sendt til hjørnespark, siger Frank Nørgaard.

Meldingen om opbakningen fra Socialdemokratiet på Christiansborg giver ham håb om, at ordningen kan fortsætte - nu med opbakning fra Socialdemokratiet, der vandt borgmesterposten ved kommunalvalget sidste år.

DF'eren har ikke hørt kritik af ordningen blandt borgerne i Randers.

Politikere vil diktere svinekød i daginstitutioner

- Nej tværtimod. Jeg har hørt mange positive tilkendegivelser i de forløbne to år fra forældre til børn og unge mennesker, siger Frank Nørgaard.

Men hvorfor skal I som byråd blande jer i, hvad der serveres i for eksempel en daginstitution?

- Det her er en beslutning af værdipolitisk karakter, og det kan man ikke forvente, at almindelige borgere kan træffe. Det synes jeg netop, at den store medieopmærksomhed vidner om, siger Frank Nørgaard.

Han håber, at andre kommuner vil følge den landspolitiske opfordring og følge i Randers' fodspor.

- Jeg håber da, at byråd rundt omkring i landet vil tage til efterretning, at vi har gjort noget i Randers på forkant.

- Det handler om at sikre dansk madkultur og sikre borgerne ret til at spise et stykke mad med svinekød, uanset hvor mange der er med anden etnisk baggrund i en institution, siger Frank Nørgaard.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Forbyd omskæring af drenge.

Harun Demirtas
Et barn må ikke blive et forretningsformål eller udsættes for et indgreb, som aldrig kan laves om, og som i høj grad kan krænke ens selvopfattelse.

Blog: Ledelseskrise i den offentlige sektor giver dårlig velfærd

Martin Ågerup
I sin nye debatbog efterlyser Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen et opgør med dårlig ledelse i det offentlige. ”En leder, som ikke lever op til forventningerne, må nødvendigvis afskediges”, skriver han. Godt brølt, Henrik Sass. Men han har desværre ingen realistiske bud på, hvordan en så gigantisk kulturændring i den offentlige sektor skal finde sted. Der er lang vej igen. Og barrierne imod at sikre bedre ledelse er høje.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her