Politik

Kommuner kalder svinekødsdebat for pseudopolitik

Forældrebestyrelser kan sagtens selv håndtere madpolitikken i institutionerne, siger KL-udvalgsformand.

Flere partier mener, det skal dikteres politisk, om landets institutioner skal servere svinekød. Foto: Jan Dagø

Når politikere på Christiansborg vil bestemme over menuen i landets børnehaver, kaster de sig over "pseudoproblemer", som de bør lade institutionerne klare selv.

Det mener Rebilds borgmester Leon Sebbelin (R), der er formand for KL's Børne- og Kulturudvalg.

- En gang imellem kan man godt få den tanke, at vi har en række folketingspolitikere, der måske burde have stillet op her i efteråret til kommunalvalget, siger han.

I et interview med Berlingske søndag, gør udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye (S) sig til talsmand for, at landets kommunalbestyrelser bør diktere, hvordan hverdagen i de kommunale institutioner bør forløbe på områder som blandt andet kostpolitik og kønsopdelt svømmeundervisning.

Politikere vil diktere svinekød i daginstitutioner

Dermed er Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti enige om, at det skal dikteres politisk, om der skal være svinekød i institutioners frikadeller eller ej.

Det ser Leon Sebbelin dog som unødvendigt, når der i forvejen findes forældrebestyrelser i landets kommuner, der kan diskutere den slags.

- Jeg tror, det er endnu et af de her pseudoproblemer, som man på Christiansborg har frygtelig travlt med at forholde sig til, siger han.

Han synes, at politikerne skulle koncentrere sig om landspolitikken.

- Hvis man frygteligt gerne vil have fingrene nede i hverdagen i 98 kommuners daginstitutioner fra Christiansborgs side af, så tror jeg, at det er et forkert sted, man har ladet sig vælge ind.

- Så måtte man have udvalgt sig den kommune, man selv bor i og arbejde med det, lyder det.

Sebbelin bakkes op af Hjørrings socialdemokratiske borgmester, Arne Boelt, der også er formand for det nordjyske kommunekontaktråd.

- Jeg bliver altid lidt nervøs, når man laver alt for mange regler for, hvad der skal være i institutioner. Også når man nærmer sig religion og andre spørgsmål. Det synes jeg vi skal være meget forsigtige med, siger han til DR Nordjylland.

Meldingen fra Socialdemokratiet kommer i kølvandet på, at partiet mandag præsenterede et udlændingeudspil.

I udspillet kunne man blandt andet læse, at det fremover ikke skal være muligt at søge såkaldt spontant asyl i Danmark.

Diskussionen om svinekød i institutioner var også oppe i 2016. Da besluttede byrådet i Randers Kommune, at svinekød skulle være obligatorisk i kommunens daginstitutioner.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Ødelagte familier er vores største sociale problem

Rune Toftegaard Selsing
Der er lidt for meget frit valg. Lidt for meget, ’du skal gøre, hvad du synes, er rigtigt for dig selv.’ For meget individ. For meget liberalisme.

Blog: To fluer med ét smæk

Christina Egelund
Indvandrere og efterkommere af ikke vestlig baggrund koster statskassen 36 milliarder kroner. Årligt!

Blog: Vejen fra selvforsynende til fattig er hård. Til gengæld er den kort

Louis Jacobsen
På en dag hvor Danmark udses til, i 2050, at sætte Europa rekord i seneste pensionsalder, skal vi huske dem, der ikke når så langt. I dag kan det være mig, der klemmer armen af i en lift på arbejdet. I morgen kan det være dig, der får en stressrelateret nedsmeltning og bliver uarbejdsdygtig.
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her