Politik

Transportminister skal i samråd om IC4-redegørelse

Dansk Folkeparti indkalder transportminister Ole Birk Olesen (LA) til samråd i sag om muligt lovbrud.

DSB

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har undladt at forholde sig til kritik fra Rigsrevisionen.

Og dermed har han begået lovbrud.

Det siger formand for statsrevisorerne Peder Larsen (SF) til fagbladet Ingeniøren.

- Ministeren lever ikke op til rigsrevisorloven.

- Det er ganske usædvanligt, at vi får svar fra en minister, der ikke i realiteten er et svar, siger Peder Larsen til Ingeniøren.

Sagen drejer sig om en ministerredegørelse, som ministeren efter fast praksis har leveret efter Rigsrevisionens afdækning af nye problemer i sagen om de skandaliserede IC4-tog.

Her mangler ministeren dog ifølge statsrevisorerne at gøre rede for, hvad han vil gøre som følge af den kritik, Rigsrevisionen kommer med.

En ministerredegørelse skal ifølge rigsrevisorlovens paragraf 18, stk. 2 indeholde "en redegørelse til statsrevisorerne for de foranstaltninger og overvejelser, som beretningen har givet anledning til", men det gør ministeren ikke i sin redegørelse, mener statsrevisorerne.

Professor emeritus i forvaltningsret Carsten Michael Henrichsen mener også, at ministeren har brudt loven, siger han til Ingeniøren.

- Det må forventes, at Folketinget vil reagere på det med kritik eller mistillid til ministeren, siger Carsten Michael Henrichsen.

Stridens kerne er, at DSB ifølge Rigsrevisionen har undladt at gennemføre en række af de planlagte aktiviteter, som skulle have været afgørende for at gøre IC4-togene køreklar og driftsstabile.

Som svar på den kritik har transportministeren valgt at overlade ministerredegørelsen til DSB's bestyrelsesformand, Peter Schütze.

Statsrevisorerne kalder det "højst usædvanligt", at ministeren dermed, uden stillingtagen, alene gengiver bidraget til ministerredegørelsen fra DSB's bestyrelsesformand.

Ole Birk Olesen siger til Ritzau, at ministeriet gav det svar, man mente, statsrevisorerne ville have.

- Nu fortæller statsrevisorerne så, at de synes, det skulle have været et andet svar. Og det, de så beder om nu, har vi efterfølgende sendt til dem.

- Der har aldrig været skidte intentioner, men der var åbenbart en forkert forståelse af deres behov, siger han.

Sagen undrer Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, som nu vil have ministeren i samråd om sagen, siger han til Ritzau.

- Når man beder DSB's bestyrelsesformand om at besvare kritikken, så får man ikke et objektivt svar. Det er klart.

- Så den kritik, Peder Larsen kommer med, er jeg enig i, og ministeren må forklare sig på samrådet, siger Kim Christiansen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DSB
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Dyb krise satte fut i ytringsfriheden

Mikael Jalving
Sandhed er kun sandhed, når den bliver prøvet, trænet og praktiseret på skrift og i tale i mødet med fejltagelser og lyse indfald.

Blog: Thyra Frank er en forbilledlig minister

Søren Nielsen
Ministre skal ikke bedømmes på mængden af lovgivning, som de producerer.
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her