Politik

S vil skære langsigtet bistand for at styrke nærområder

Det vil gå ud over en række projekter, hvis S får gennemført reform af udviklingsbistand, mener ngo.

Udenrigsordfører Nick Hækkerup (S). Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Som en del af Socialdemokratiets nye udlændingeudspil ønsker partiet at lave en "omfattende reform af Danmarks udviklingsbistand".

I alt vil partiet investere 3,5 milliard kroner mere i nærområderne. Dermed fordobles den akutte humanitære indsats og indsatsen i skrøbelige stater.

Det skal blandt andet finansieres med penge fra den langsigtede udviklingsbistand.

Men den prioritering er forkert, mener generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen.

- Man lukker måske et hul et sted - eller forbedrer det - og så tager man penge fra gode projekter andre steder, siger hun.

Fakta: Sådan vil S omlægge udviklingsbistanden

I Folkekirkens Nødhjælp har man blandt andet langsigtede projekter, der omhandler uddannelse, landbrugsudvikling og det at få unge i arbejde.

Den type projekter er med til at udvikle landene og forhindre migration over Middelhavet, mener Birgitte Qvist-Sørensen.

Men det vil Socialdemokratiets udspil også gøre, mener udenrigsordfører Nick Hækkerup (S).

- De penge, som vi vil bruge mere på humanitær bistand og skrøbelige stater, skal gå til akut hjælp, bedre levevilkår i flygtningelejre, bedre skolegang, kvinders og børns rettigheder og jobskabelse, siger han.

- Det vil hjælpe på, at folk ikke flygter eller sætter sig i bevægelse.

Ud over at hente penge fra den langsigtede udviklingsbistand vil Socialdemokratiet finansiere forslaget ad to veje.

Dels forventer man lavere omkostninger til det danske asylsystem, hvor man i forvejen bruger en del af udviklingsbistanden. Dels forventer man en stigning i bruttonationalproduktet (bnp), forklarer Nick Hækkerup.

Danmark har valgt at leve op til FN's mål om at bruge 0,7 procent af bnp på udviklingsbistand.

På grund af den sammenhæng ønsker udenrigsordføreren endnu ikke at sætte tal på, hvor mange penge der skal hentes fra den langsigtede udviklingsbistand,

- Der skal man jo have fat i økonomerne og spørge, hvad prognosen er i forhold til bnp frem mod 2025, siger han.

- Derfor synes jeg ikke, at der er nogen grund til at kaste sig ud i, at det her bliver 700 millioner kroner eller en milliard. Så der er ikke noget tal.

Når de 3,5 milliarder kroner ekstra til nærområder skal gøres op, vil en del altså udgøres af omprioriteringer. Hvilke projekter, der eventuelt skal nedlægges, vil S først lægge sig fast på, hvis de kommer i regering og kan støtte sig til embedsapparatets vurdering.

Derudover vil flere af de ekstra midler til nærområderne blive et udslag af bnp-væksten, bekræfter Nick Hækkerup.

- Men derfor vil pengene jo alligevel virke nye, altså i den forstand at det er penge, som ikke er disponeret, siger han.

Men vi har vel forpligtet os til at leve op til FN’s målsætning på området?

- Det er jo en politisk beslutning. Der er jo masser af lande, der ikke gør det. Men det er vores opfattelse, at det skal vi også gøre fremadrettet.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Ødelagte familier er vores største sociale problem

Rune Toftegaard Selsing
Der er lidt for meget frit valg. Lidt for meget, ’du skal gøre, hvad du synes, er rigtigt for dig selv.’ For meget individ. For meget liberalisme.

Blog: To fluer med ét smæk

Christina Egelund
Indvandrere og efterkommere af ikke vestlig baggrund koster statskassen 36 milliarder kroner. Årligt!

Blog: Vejen fra selvforsynende til fattig er hård. Til gengæld er den kort

Louis Jacobsen
På en dag hvor Danmark udses til, i 2050, at sætte Europa rekord i seneste pensionsalder, skal vi huske dem, der ikke når så langt. I dag kan det være mig, der klemmer armen af i en lift på arbejdet. I morgen kan det være dig, der får en stressrelateret nedsmeltning og bliver uarbejdsdygtig.
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her