Annonce
Politik

Nye regler gør det klart: En straffet lokalpolitiker er ude

Dagen efter dømt S-lokalpolitiker blev erklæret valgbar, indgår politikere aftale om at ændre fremgangsmåden.

Frihedsstraf skal nu altid føre til, at en lokalpolitiker ikke længere er valgbar, hvis vedkommende har fået en ubetinget eller betinget frihedsstraf.

Det samme skal gælde, hvis man ubetinget mister retten til at køre bil. Det gælder altså ikke almindelig bødestraf.

Det fremgår af en aftale, som regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale har indgået ifølge en pressemeddelelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

- Det er ganske alvorligt, når man fratager folkevalgte retten til at repræsentere deres vælgere. Nu får vi så skrevet ind i loven, hvornår man ikke længere er værdig til at være i lokalpolitik, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Freddy Blak kan fortsætte i regionsråd trods dom for læk

En lokalpolitiker er valgbar igen, når vedkommende har udstået en karantæne på tre år, efter at straffen er udstået eller bortfaldet. I tilfælde af ubetinget straf over seks måneder er karantænen fem år.

Udløber karantænen på tre år i samme valgperiode, kan vedkommende på ny indtræde som medlem, hvorved stedfortræderen udtræder.

De nye og mere enkle regler betyder, at Valgbarhedsnævnet nedlægges. De nye regler overflødiggør nævnet.

Nævnets opgave har været at tage stilling til, om et medlem af et byråd eller regionsråd, der bliver straffet, fortsat er valgbar.

Selv samme nævn afgjorde mandag, at Freddy Blak (S) kan fortsætte i regionsrådet i Region Sjælland til trods for en dom.

Freddy Blak har fået bøde for ulovligt læk til pressen

Kort før regionsvalget 21. november blev han dømt for at have lækket oplysninger til en journalist fra Weekendavisen. Da han fik en bødestraf, ville han efter de nye regler fortsat være valgbar.

Oplysningerne handlede om Atea-sagen, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største bestikkelsessag.

Ministeriet oplyser, at en gennemgang af nævnets praksis de seneste 15 år viser, at 151 sager ud af 155 havde fået det samme udfald, hvis de nye regler havde været gældende.

Regeringen vil næste år fremsætte et lovforslag på området.

Valgbarhedsnævnet har eksisteret siden april 1966.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Hun har et job, der ikke findes i Danmark

I Glasgow har 50-årige Pernille Sørensen fundet sit drømmejob som farmaceut. Her arbejder hun på lige fod med lægerne, når det gælder ordination af medicin. Denne mulighed eksisterer ikke i Danmark, som ifølge Pernille Sørensen er håbløst bagefter Storbritannien på det felt.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Gavner Dansk Industri Danmark?

Anders Vistisen
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant.

Blog: I 2017 tog islamiske terrorister 84.000 liv

Jaleh Tavakoli
121 forskellige grupperinger, i 66 forskellige lande. Truslen er global, de fleste ofre er dog muslimer. Denne form for terrorisme har kun været voksende, også i Vesten, og intet peger på, at den har toppet.
Annonce
Bolig
De har aldrig været i Japan: Men deres japanske have et sted i Nordjylland er et perfekt æstetisk chok
Parret fra Øland ved Brovst har altid været havemennesker, men en traditionel staudehaves vildskab var for kaotisk. I 2001 så de for første gang en japansk have, og inden længe var de i gang med at forvandle deres egen. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her