Annonce
Politik

S og SF: Regeringen favoriserer privatskolerne

Regeringen øger igen tilskud til friskoler. Men det bliver rullet tilbage, hvis S får magten, siger ordfører.

Både Socialdemokratiet og SF anklager regeringen for at favorisere fri- og privatskoler med den aftale om finanslov, der blev indgået fredag aften.

Her hæves tilskuddet, den såkaldte koblingsprocent, til 76 procent af det, en gennemsnitlig folkeskoleelev koster.

- Det viser med al tydelighed, at vi har en regering, der prioriterer de få og privilegerede frem for at bruge pengene på vores fælles folkeskole, siger undervisningsordfører Annette Lind (S).

- Det her handler om ideologi og om, at man vil de få frem for de mange. Det synes jeg er problematisk, siger hun.

- Vi synes tilskuddet er alt for højt. Og vi vil gerne sætte det ned igen og i stedet bruge pengene på folkeskolen.

Det er ikke første gang, den borgerlige regering hæver støtten til de frie grundskoler, som fri- og privatskoler officielt hedder. I perioden 1995-2010 lå koblingsprocenten på 75, men i årene derefter blev den skåret til 71.

Men i de to seneste finanslove, der er indgået med Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, er tilskuddet igen sat op til 75 procent.

Og næste år ryger det op på 76 procent, det højeste niveau i den tid, det nuværende tilskudssystem har eksisteret.

- Det er meget bekymrende, at man igen og igen favoriserer privatskolerne over folkeskolerne, siger Jacob Mark, undervisningsordfører for SF.

- I folkeskolen ser vi, at klassestørrelserne stiger, at der ikke er tid nok til forberedelse, og der ikke er ressourcer nok. Og alligevel er der i denne her regerings tid blevet sparet på folkeskolerne.

Han anerkender, at nogle friskoler udfylder en vigtig rolle. Blandt andet i mindre landsbyer, hvor den lokale folkeskole er lukket.

- Der er mange friskoler, der gør et fantastisk arbejde og tager socialt ansvar, siger han.

- Men der er også mange privatskoler, der ligger i storbyerne og ikke mangler elever og er med til at gøre, at der bliver et A- og et B-hold i vores skolevæsen.

- Så jeg så faktisk gerne, at man prioriterede friskolerne i yderområderne op og privatskolerne i storbyerne ned. Og grundlæggende mener jeg bare, at man skal prioritere folkeskolen, siger Jacob Mark.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Ny rådmand vil bruge flere penge på børn
Den kommende børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF) vil bl.a. have investorer, by- og ejendomsudviklere til at tage et større økonomisk medansvar. Han vil gøre det mindre attraktivt at vælge privatskole, og så skal der bedre normeringer i kommunens børneinstitutioner.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Hæng et sygehusskilt på væggene: Vi behandler ikke racister

Harun Demirtas
Er du virkelig i tvivl om, om en sygeplejerske med tørklæde kan hjælpe dig, må du finde et land, hvor der ingen muslimer findes. For du får ikke lov til at fravælge en pga. udseende eller religion

Blog: Martin Ågerup pjatter videre

Morten Uhrskov Jensen
Det er gået op for mig, at man kan være mangeårig direktør for en liberal tænketank uden overhovedet at dokumentere sine påstande med kvantitative data.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her