Politik

Kristine Kaas Krog har mistet sin borgmesterpost til Alternativet: »Jeg fik beskeden i morges«

Fanø Lokalliste overvejer stadig, om den vil bakke op om Alternativets borgmesterkandidat.

Da fannikkerne lørdag morgen slog øjnene op og strakte armene, troede de, at øens kommende borgmester skulle tituleres Kristine Kaas Krog, og at hun kom fra Fanø Lokalliste.

Det troede hun formentlig også selv. For kl. 10 denne formiddag - under to timer før resten af offentligheden blev informeret i en pressemeddelelse - fik hun besked om, at hun havde mistet et af de skrøbelige seks mandater, der udgjorde lokallistens flertal.

Indtil da havde Alternativet peget på Kristine Kaas Krog som borgmester, men nu har partiet tilsyneladende valgt at vende pegefingeren mod sig selv og sende sin egen kandidat, Sofie Valbjørn, i borgmesterstolen. Ifølge pressemeddelelsen, som blev sendt ud af Alternativet, sker det med velsignelse fra Venstre, Socialdemokratiet, Miljølisten og også Fanø Lokalliste.

Ballade førte til ny konstituering: Alternativet snuppede Fanøs borgmesterpost

Fanøs mandater

Socialdemokratiet: 1 mandat

Konservative: 2 mandater

Vadehavslisten: 0 mandater

SF: 1 mandat

Sammenhold: 0 mandater

Fanø Lokalliste: 2 mandater

Miljølisten: 1 mandat

DF: 0 mandater

Venstre: 3 mandater

Alternativet: 1 mandat

Kristine Kaas Krog og hendes lokalliste har dog endnu ikke taget stilling til, om den vil gå med i konstitueringen eller stå uden for, fortæller hun over telefonen.

Samtidig understreger hun, at hun ikke selv taget initiativ til at afgive borgmesterkæden.

»Jeg fik beskeden i morges. Man er jo altid skuffet, når man tror, man har en aftale, og ikke har en alligevel. Jeg er selvfølgelig overrasket over, at hun (Sofie Valbjørn, red.) har valgt at løbe fra aftalen,« siger hun.

Ved du, hvorfor Alternativet har trukket sig fra aftalen?

»Nej, det ved jeg ikke.«

Alternativets Sofie Valbjørn siger selv til Jyllands-Posten, at hun godt forstår Kristine Kaas Krogs skuffelse, men forklarer, at det nye samarbejde er frugten af, at man i 14 dage har arbejdet på en bredere politisk konstituering med Fanø Lokalliste for bordenden uden resultat.

Fanø var blandt de sidste kommuner til at udvælge borgmester efter kommunalvalget den 21. november, og Fanø Lokallistes kandidat stod til at skulle regere i det 11 mand store byråd med med et enkelt mandat i flertal. Det skete med opbakning fra SF, Alternativet og de konservative.

Borgmesterdrama på Fanø er afblæst

Kort efter konstitueringen var meldt ud, opstod der imidlertid ballade, fordi den nyvalgte borgmester udtalte i medierne, at hun ønskede at gå efter en bredere aftale i øens nye byråd. Det fik SF til at stille sig på hælene og sige, at konstitueringsaftalen var faldet på gulvet, mens den konservative kandidat, Christian Lorenzen, kritiserede borgmesteren for ikke at orientere samarbejdspartnerne, før hun gik ud med sådan en melding, skrev TV Syd.

Kristine Kaas Krog ønsker lørdag ikke at kommentere på, hvorvidt der har været uro i rækkerne efter den episode. På nuværende tidspunkt ønsker hun heller ikke kommentere, hvilke detaljer der skal falde på plads, før hendes liste kan pege på Alternativets kandidat som borgmester.

Sofie Valbjørn understreger, at aftalen ikke er hugget i sten, før underskrifterne kommer på plads ved den endelige konstituering, som finder sted fredag den 15. december. Partiet har i sin pressemeddelelse inviteret til, at flere partier kan slutte sig til konstitueringsaftalen med Valbjørn som borgmester.

Jyllands-Posten har lørdag fanget Christian Lorenzen (K) over telefonen. Han fortæller, at han ligesom Kristine Kaas Krog først er blevet informeret om den alternative konstituering lørdag formiddag og udbeder sig tid til at undersøge sagen, før han kommenterer den yderligere. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra SF.

Uden Fanø Lokalliste sikrer Alternativet sig foreløbig et flertal med seks mandater med hjælp fra Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten. Fanø Lokalliste kan føje yderligere to mandater til samarbejdet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her