Annonce
Politik

Thulesen: Naturligt at Løkke sætter sig for bordenden i udlændingeforhandlinger

Mens forhandlingerne om finansloven kører videre i ét spor forhandler DF og regeringen nu separat om DF's udlændingekrav.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Foto: Jens Dresling

I tre dage har Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl opfordret regeringen til at udskyde sit prestigeprojekt, skattereformen, ved at dele de aktuelle forhandlinger op i flere bidder.

Og det er nu delvist sket.

For mens finansminister Kristian Jensen i fortsætter forhandlingerne med DF om finanslov og skat, så er en DF-delegation med Thulesen Dahl i spidsen torsdag middag mødt op i Statsministeriet til særskilte udlændingeforhandlinger med Lars Løkke Rasmussen (V). Her skal støttepartiet og regeringen forhandle DF's krav om markante stramninger, et »paradigmeskift« i flygtningepolitikken.

Ifølge Thulesen Dahl er det kun naturligt, at statsministeren har sat sig for bordenden i stedet for finansminister Kristian Jensen (V).

»Hvis der skal foretages et egentligt paradigmeskift i udlændingepolitikken, så er det jo ikke normalt noget en finansminister sidder med ovre i Finansminsteriet. Så er det noget en statsminister selvfølgelig skal ind over,« sagde han på vej ind til mødet.

Til gengæld rystede DF-formanden på hovedet over de seneste dages forivrrende forløb:

»Jeg synes, at det er højst paradoksalt, at vi ikke har en finanslov på plads. Det er det mest mærkelige i det her forløb,« sagde han.

LA-top: »Det er afgørende med samtidighed, hvis der skal være politisk indhold i skatteaftalen«

Modsatrettede meldinger flyver fortsat frem og tilbage mellem topfolkene i blå blok. Torsdag fastslog Liberal Alliances topforhandler, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, at LA vil lande alle tre aftaler på samme tid. Altså både finanslov, skat og udlændingestramninger.

»Det er afgørende med samtidighed, hvis der skal være politisk indhold i skatteaftalen. Og vi lytter selvfølgelig til Dansk Folkepartis ønsker på udlændingeområdet.«

Udskudt skattereform:
Lavere skat er hjerteblod for regeringen, men Lars Løkke Rasmussen har igen og igen udskudt planerne.
  • I 2013 lancerede Venstre tanker om »at sænke skatter for de laveste indkomster«.
  • I 2015 blev ambitionen skrevet ind i regeringsgrundlaget for den nye V-regering. Her hed det, at Løkke »i foråret 2016« ville indkalde til forhandlinger om en skattereform.
  • Det blev senere udskudt til efteråret 2016 på grund af travlhed med høje asyltal.
  • Så fremsatte LA et »ultimativt krav« om topskattelettelser inden nytår for ikke at vælte V-regeringen.
  • I efteråret brød forhandlingerne om Venstres 2025-plan sammen. LA og K kom med i den nye trekløverregering, og LA droppede til gengæld kravet om topskattelettelser.
  • I august 2017 fremlagde VLAK sit længe ventede udspil til en skattereform - den reform, som DF nu vil have udskudt endnu en gang.
»Jeg tror, enhver kan se, at forhandlingerne er gået i hårdknude, men knuden er ikke større, end den kan løses, hvis Dansk Folkeparti har politisk vilje til det,« sagde Simon Emill Ammitzbøll-Bille i et skriftligt citat.

Et døgn forinden havde Lars Løkke Rasmussen åbnet en dør på klem for, at de afgørende skatte- og finanslovsforhandlinger kunne deles op i to, sådan som DF har forlangt.

Dermed skiftede regeringen spor i forhold til, hvad finansminister Kristian Jensen (V) hidtil har sagt; nemlig at det er vigtigt at forhandle tingene sammen, fordi de hænger sammen.

DF-formand: Syrere skal ikke have familiesammenføring

Nu skal parterne bruge torsdagen på at få hårdknuden til at gå op, og så vil Løkke drage en konklusion fredag morgen.

DF har meldt klart ud, at hvis støttepartiet skal lægge stemmer til regeringens skattereform, som indeholder store skattelettelser, vil partiet have, at flygtningepolitikken i Danmark skal laves grundlæggende om. Integration af flygtninge på midlertidigt ophold skal helt standses, fordi de skal kunne sendes tilbage til deres hjemlande langt tidligere end i dag. DF foreslår for eksempel, at anerkendte syriske flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus skal kunne sendes tilbage til områder i Syrien, hvis andre flygtninge i nærområderne begynder at vende tilbage.

Løkke bløder op i forhold til Thulesens opfordring

Mens flygtningene opholder sig i Danmark uden permanent opholdstilladelse skal de ikke længere ud i samfundet at bo, men i stedet indkvarteres på statslige flygtningecentre. Som hovedregel må de ikke arbejde eller uddanne sig, og deres børn skal derfor heller ikke gå i danske skoler men have undervisning i deres modersmål på flygtningecentrene, har udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) forklaret.

Formanden synes at bløde en anelse op torsdag:

»Hvis man kommer til Danmark og får hjælp og beskyttelse, så er udgangspunktet, at det er indtil man kan vende tilbage og være med til at genopbygge sit land,« sagde Thulesen Dahl.

Han mener, at for mange flygtninge på midlertidigt ophold i dag ender med at blive i Danmark permanent.

»Det er grundlæggende dét, vi ønsker at få taget fat på og ændre. I hvilket omfang det lykkes for os, det må vi se.«

»Det afgørende for os at ikke, at folk har det ringe. De må gerne have det godt, mens de er her,« sagde han.

Fakta: Finansloven er statens budget for næste år

I forhold til Liberal Alliances krav om »samtidighed« i skatte- og finanslovsforhandlingerne, var Thulesen Dahl umiddelbart kølig. Han opfordrede regeringen til at »hæve sig over striden om skattepolitikken.«

»Jeg kan kun opfordre regeringen nu på tredjedagen til at få lavet den finanslov, som vi er parat til at skabe flertal for. Det er stadig min overbevisning, at det kan ske på meget få timer,« sagde Thulesen Dahl.

Der er forskellige skitser til en skatteaftale på bordet i øjeblikket, oplyste han. Han lød dog stadig ikke som en partileder, der var klar til at fravige sine egne krav:

»Vi kunne sagtens lukke en aftale om skat meget hurtigt, hvis vi købte regeringens oplæg. Men det gør vi jo ikke, og derfor er der et stykke vej endnu.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Gruppeformand: »Finansloven kvæles i fastfood«
Når vælgerne skal indfanges i et meget lige og velfungerende land som Danmark, må partierne skrue op for retorikken og samles om at være yderligtgående for at markedsføre sig. Men er det godt for vores samfund, når finansloven kvæles i fastfood?
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Er der andre end Bertel Haarder og Karsten Hønge, som har en vision?

Nauja Lynge
Det er trættende at høre om burkaer og frikadeller på plejehjemmet. Staten Danmark bløder, og der er brug for klare budskaber om vigtige emner som rigsfællesskabets fremtid.
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her