Annonce
Politik

Partier vil have kulegravet støjforløb om kampfly

Enhedslisten har samlet op mod 20 spørgsmål fra utilfredse borgere i Skrydstrup.

Allerede i maj 2016 spurgte forsvarsordfører Eva Flyvholm (Ø) den daværende forsvarsminister om støjgenerne fra flyene. Foto: Matthew Otero/AP

Ikke godt nok.

Sådan lyder det bl.a. fra Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, der torsdag har indkaldt forsvarsministeren, Claus Hjort Frederiksen, i samråd i sagen om Danmarks køb af 27 F35 kampfly.

Her vil støjgenerne fra kampflyene få en fremtrædende plads, siger hun.

»Vi har fået mellem 10 og 20 spørgsmål fra lokale borgere om sagen. Forløbet har ikke været godt. Når vi spørger i Folketinget til de her ting, så er det for at få de rigtige svar, og det kan vi så konstatere, at det fik vi ikke, hvilket er fuldkommen vanvittigt sagens alvor taget i betragtning,« siger hun.

Tilbage i maj 2016 spurgte Eva Flyvholm daværende forsvarsminister Peter Christensen om støjgenerne fra flyene. Det skete, fordi Norge allerede dengang havde meldt ud, at det norske forsvar ville ekspropriere huse i en radius af seks kilometer fra den norske flybase i Ørland, hvor der ligesom i Danmark skal stå kampfly.

»Og derfor er det meget underligt, at vi får et svar, hvor ministeren siger, at der slet ikke skal eksproprieres i Danmark, når ministeriet samtidig ved, at flyet ikke kan overholde de lovmæssige støjgrænser i Danmark,« siger Eva Flyvholm.

Kritisk støjrapport blev mørklagt i over to år: Forsvarsministeriet tilbageholdt oplysninger om kampfly

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) sendte lørdag aften en beklagelse til Folketingets partier om sagen. I notatet til Folketinget understreger Forsvarsministeriet, at der i den over to år gamle og tilbageholdte rapport om støjgenerne ikke er taget stilling til, hvorvidt der skal - eller ikke skal - eksproprieres ejendomme udenfor Flyvestation Skrydstrup.

Men i notatet står også, at beregningerne om, at flyene støjer mere end de tilladte grænser, selvfølgelig skulle have været oversendt til Folketinget.

»Nu tager jeg de spørgsmål, vi har fået fra beboerne med til ministeren, og så håber jeg, at vi kan få dem besvaret. Der er jo en grund til, at vi har støjgrænser i Danmark. Det er, fordi det er sundhedsskadeligt, hvis de ikke overholdes, og når de ikke kan blive det, skal der jo eksproprieres huse, og det skulle vi og offentligheden selvfølgelig have vidst, før der blev taget stilling til de her fly,« siger Eva Flyvholm.

Forsvarsminister åbner for alternativ placering af kampfly i Skrydstrup

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, er enig og kræver også en redegørelse.

»Det er helt utilfredsstillende, at man har haft dette mærkelige forløb. Pludselig sender Claus Hjort et brev og siger, at der skal laves ekstraordinære foranstaltninger. Hvis man har vidst dette tidligere, hvorfor er det så ikke kommet frem? Det er vigtigt, at der bliver givet korrekte oplysninger til Folketinget og i forhold til de mennesker, der bor dernede,« siger han.

Alternativets forsvarspolitiske ordfører, Rasmus Nordqvist, kræver ligeledes svar fra forsvarsministeren om sagen.

»Jeg synes, det her bekræfter, hvordan dansk forsvarspolitik desværre i alt for høj grad bliver lavet bag lukkede døre blandt udvalgte forligspartier på Christiansborg. Forsvarspolitik angår hele landet og dermed også hele Folketinget og derfor bliver vi simpelthen nødt til at finde ud af, hvad der er op og ned i denne her sag,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Medier og nødhjælpsorganisationer fastholder Afrika i offerrollen

Naser Khader
Vi bliver bombarderet med billeder af udhungrede børn og udpint jord, og det får os til at gribe dybt i pungen af medlidenhed. Men er det ikke i virkeligheden et forvrænget billede af Afrika, vi reagerer på?
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her