Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Politik

Byrådskandidater var med inde i stemmeboksen

I strid mod reglerne var byrådskandidater i op til fire tilfælde med inde i stemmeboksen i Kolding. De var ikke bekendte med lovgivningen, lyder det.

Tilforordnede, der også stiller op til byrådet, må kun være med inde i stemmeboksen, hvis de bliver specifikt udpegede af borgeren. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

I op til fire tilfælde var to byrådskandidater gået med borgere med ind i stemmeboksen ved tirsdagens kommunalvalg. Ganske vist fordi de var valgtilforordnede, men hvis den konkrete borger ikke har udpeget dem, er det i strid med lovgivningen.

Det skriver JydskeVestkysten.

Falsk stemmeurne på gaden og it-koks i Ry

De to kandidater Mohamed Abdulahi (S) og byrådsmedlem Hamlaoui Bahlol (S) bekræfter til mediet, at de i kraft af tjansen som valgtilforordnede var med i stemmeboksen, når borgere, der havde brug for hjælp skulle sætte deres kryds. De understreger dog begge to, at de ikke var bekendte med lovgivningen, da det fandt sted.

Lovgivningen lyder på, at en »kandidat, der er opstillet i kommunen eller regionen, må ikke som valgstyrer eller tilforordnet vælger yde personlig bistand til stemmeafgivning«.

»Det er kun, hvis en borger specifikt udpeger en opstillet kandidat til at hjælpe dem, at en kandidat må give hjælp til stemmeafgivningen,« uddyber valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet, Christine Boeskov.

Hamlaoui Bahlol bekræfter til JydskeVestkysten, at han i det ene tilfælde, hvor han hjalp en borger, ikke var udpeget af borgeren. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mohamed Abdulahi, om hvorvidt han var blevet specifikt udpeget af de to til tre tilfælde, hvor han på valgaftenen hjalp en borger i stemmeboksen.

Det drejer sig derfor om ét konkret tilfælde, men op til fire tilfælde, på valgstedet på Dyrehavevej i Kolding.

Når en ældre person eller en person med handicap fik hjælp, var to tilforordnede fra hvert parti med til at hjælpe dem i stemmeboksen, oplyser Mohamed Abdulahi.

De understreger begge to, at de aldrig var alene med vælgeren inde i boksen, at der altid var en fra et andet parti med inde i stemmeboksen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her