Annonce
Politik

Vagt- og magtskifte mellem S og V i toppen af kommunerne

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) bliver KL’s førstemand, mens den nuværende formand Martin Damm (V) står klar som ny næstformand.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) skifter posten som næstformand i KL ud med formandsposten.

Bytte-bytte-borgmester.

Kommunalvalget tirsdag betyder også vagtskifte i toppen af kommuneforeningen KL, hvor borgmester Martin Damm (V) har resideret de seneste fire år. Den røde medvind i kommunerne betyder, at formandsposten nu tilfalder en socialdemokrat - og det bliver borgmester Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus, som i øjeblikket er næstformand og i øvrigt eneste kandidat til formandsposten.

For at gøre bytteriet fuldbyrdet, er Martin Damm formentlig KL’s kommende næstformand - i hvert fald stiller han sig til rådighed og er eneste kandidat. Den formelle afgørelse falder først i marts, når KL holder sit topmøde.

Aarhus-borgmester går efter at blive kommuners formand

Udskiftningen i toppen af KL er rimelig klar, fordi der er rødt flertal i KL's bestyrelse, hvor S, SF og Enhedslisten til sammen sidder på ni pladser af 17.

Det gør formandsvalget mere rent, fordi det røde flertal selv kan bestemme sig for en formand. Ved valget i 2013 tegnede valgresultatet også til en rød formand, men det radikale bestyrelsesmedlem valgte dengang at gå sammen med de blå partier og dermed gøre Venstremanden Martin Damm til formand.

Lidt samme situation står bestyrelsen for Danske Regioner i, når der skal findes en afløser for den afgående formand, Bent Hansen (S). Her står rød og blå blok lige i bestyrelsen med hver otte pladser, og i midten står en radikal som tungen på vægtskålen.

Det er Karin Friis Bach (S), valgt i Region Hovedstaden, som styrer forhandlingerne på De Radikales vegne, og hun er endnu ikke klar til at melde en favorit ud - eller en farve for den sags skyld.

Få overblikket: Her er de fem nye regionsrådsformænd

Forventningen er dog, at det bliver en socialdemokrat - fire af de fem regioner er styret af en S-formand - og pilen peger på regionsformand Ulla Astman (S) fra Region Nordjylland. Formand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) har dog også meldt sig som kandidat.

Skulle R mod forventning vælge at støtte den blå side af bestyrelsen, kan Stephanie Lose (V), formand i Region Syddanmark, ganske indtage formandsposten, men det vil være noget af en overraskelse..

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
KL
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Dansk Industri hejser det hvide flag

Mikael Jalving
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes?

Blog: Venstre og regeringen er totalt passive over for sprøjtegift i drikkevandet

Christian Rabjerg Madsen
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her