Politik

18 år og 22 dage: Jonas Haase er Danmarks yngste byrådsmedlem

Flere af den unge lokalpolitikers valgplakater blev forud for kommunalvalget revet ned og brændt af.

Med sine 18 år og 22 dage er Jonas Haase (S) i øjeblikket Danmarks yngste byrådsmedlem.

Den nyvalgte lokalpolitiker fik ved kommunalvalget 346 personlige stemmer og sikrede sig dermed en af Socialdemokratiets ni pladser i byrådet i Aabenraa Kommune.

Nyheden om, at han havde sikret sig en plads i byrådet, fik den 18-årige gymnasieelev klokken 01.00 natten til onsdag.

Onsdag morgen var den nyudklækket byrådspolitiker dog atter tilbage på skolebænken på Aabenraa Statsskole.

Når Jonas Haase efter årsskiftet skal kombinere det at være gymnasieelev og byrådsmedlem, har han tænkt sig at bruge sin alder til at tale de unges sager.

»For mig er det vigtigt, at der er unge, som kommer til at repræsentere samme aldersgruppe i byrådet. Selv om jeg først begynder officielt efter nytår, så er jeg sammen med nogle andre allerede nu ved at kigge på mulighederne for at danne et ungdomsråd i Aabenraa Kommune. Det har andre kommuner indført, og det ville også klæde Aabenraa,« siger Jonas Haase til Jydskevestkysten.

Ung politiker fik sat ild til sine valgplakater: Begrunder hærværk med seksualitet

Valgkampen forud for kommunalvalget tirsdag har dog ikke været uden problemer for 18-årige Jonas Haase.

Han har bl.a. kunne konstatere, at flere af hans valgplakater i Aabenraa-området blev revet ned, ligesom en gruppe personer havde optaget sig selv, mens de satte ild til den unge politikers kampagnemateriale.

87-årig debutant valgt ind i Hørsholm Kommune

»Det er respektløst mod demokratiet og mig. Tænk sig, at man ikke kan se igennem min seksualitet. At man skal rive mine valgplakater ned og brænde dem af er simpelthen for lavt,« skrev Jonas Haase på sin Facebook-profil i starten af november.

Hærværket skete efter, at lokalpolitikeren havde meldt ud, at han er homoseksuel. Jonas Haase har siden anmeldt handlingen til politiet.

Den unge byrådspolitiker håber, at han med sin nye titel kan blive en inspiration for andre unge mennesker, der går med drømme om at blive politiker.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her