Politik

Rebel og ferm forhandler: Hun overtog en synkende skude og har nu fået vælgernes belønning

Frederikshavns borgmester, Birgit Stenbak Hansen (S), kunne bestemme det hele, hvis hun ville.

Birgit Stenbak Hansen har fået overvældende opbakning til sit politiske projekt. Foto: Charlotte de la Fuente

De er vilde med Birgit Stenbak Hansen (S) i Frederikshavns Kommune.

Det synes nærliggende at konstatere, efter at den siddende borgmester fik 14.774 personlige stemmer, svarende til 42 pct., ved kommunalvalget.

Valgsuccesen sker, på trods af at de seneste fire år har været økonomisk hårde for borgerne i Frederikshavn.

Birgit Stenbak Hansen overtog den 1. januar 2014 borgmesterposten fra Venstres Lars Møller, og kort tid efter dumpede der et brev fra Økonomi- og Indenrigsministeriet ind ad brevsprækken. Her lød det, at kommunekassen var så skrabet, man skulle stramme sig gevaldigt an for ikke at blive sat under administration.

Socialdemokrater har fået tre af fem stemmer i Frederikshavn

Og så gik slankekuren ellers i gang. Store besparelser er blevet gennemført, men det har altså ikke afholdt vælgerne fra at sætte deres kryds ved Birgit Stenbak Hansen og Socialdemokratiet, som gik voldsomt frem og fik 59,7 pct. af stemmerne.

»Vi kan jo ikke sige, at vi har delt gaver ud, for vi er ikke særlig rige i Frederikshavn Kommune. Jeg tror, at vælgerne belønner os for at have været ærlige,« siger Birgit Stenbak Hansen til Kanal Frederikshavn.

Den 50-årige er født med politik i blodet. Hendes far var socialdemokratisk byrådsmedlem i den daværende Sæby Kommune i 30 år, og allerede som 13-årig meldte hun sig ind i DSU i Frederikshavn.

Frederikshavn i spidsen for oprør mod omstridt bidrag

I 2001 blev Birgit Stenbak Hansen valgt ind i Sæbys byråd, efter at have tilbragt 10 år i Aarhus, hvor hun havde uddannet sig til og arbejdet som sygeplejerske. Og da Sæby blev til Frederikshavns Kommune fortsatte hun sit kommunalpolitiske arbejde.    

Med det overvældende valgresultat, som gav Socialdemokratiet 18 ud af 29 mandater, kunne Birgit Stenbak Hansen sætte sig på hele magten, men sådan er hun ikke.

»Det er ikke sådan, at "the winner takes it all". Jeg har sagt hele vejen, at vi løfter det her sammen,« lyder det til Kanal Frederikshavn.

Borgmesteren er blevet beskrevet som en god lytter og en ferm forhandler, der opnår resultater. Hun stod således i spidsen for et enigt byråd, som valgte at gøre oprør mod regeringens omprioriteringsbidrag i 2016.

Til KL's delegeretmøde stillede kommunen forslag om at fjerne bidraget, der indebærer, at regeringen tager 2,4 mia. kr. fra kommunernes budgetter for selv at kunne bestemme, hvordan pengene skal bruges i selv samme kommuner.

Aviser: Bykonger vandt, mens Dansk Folkeparti indtog uvant taberrolle

»Hvis vi har mere brug for pengene på børneområdet, så duer det jo ikke, de er møntet på ældreområdet. Detailstyring duer ikke, det er os, der bedst ved, hvor skoen trykker,« sagde hun dengang.

Få måneder senere blev omprioriteringsbidraget droppet i en økonomiaftale mellem KL og regeringen.

Birgit Stenbak Hansen er gift med falckredder René Uldahl og mor til to voksne børn.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her