Politik

Folketingets vagthund er bekymret over slutpris på EU-agentur

Det er dristigt, at regeringen har valgt bygningen, der skal huse ombejlet EU-agentur uden at kende slutprisen, mener statsrevisor.

Regeringen har udset sig Copenhagen Towers i Ørestad i københavn som nyt hovedsæde for Det Europæiske Lægemiddelagentur, som 18 andre lande også har lagt billet ind på. Sagen afgøres mandag af EU's udenrigsministre.

KØBENHAVN/BRUXELLES — Få dage før det afgøres, om Danmark vinder kampen om Det Europæiske Lægemiddelagentur, lyder der kritik af, at regeringen ikke har sikret sig, hvad prisen bliver for skatteyderne.

Det er »dristigt«, mener Peder Larsen (SF), formand for Folketingets Statsrevisorer, der overvåger forvaltningen af skatteborgernes penge:

»Det er bekymrende, at vi ikke ved, hvad det koster at ligge forrest i feltet.«

Staten har udpeget Copenhagen Towers som bygningen, der skal huse EU-agenturet og de ca. 900 medarbejdere, som skal flytte fra London pga. brexit. Regeringen har lovet at betale huslejen i 20 år i et forsøg på at vinde over de 18 andre byer, der har budt ind på agenturet.

Men selve lejekontrakten laves først efter, at slaget om agenturet er afgjort.

Det placerer Copenhagen Towers i »en rigtig gunstig forhandlingssituation«, siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Peder Larsen konstaterer, at »Copenhagen Towers selvfølgelig har en interesse i at skrue prisen op«.

»Derfor er det afgørende, at regeringen sætter en smertegrænse for, hvor meget den vil betale,« siger han.

Modsat Danmark har fem EU-lande budt ind med mere end én bygning.

En aktindsigt i Statsministeriet viser, at fire bygninger var i spil i slutfasen. Valget faldt i sidste ende på Copenhagen Towers, fordi det ifølge Bygningsstyrelsen er »den eneste mulige lokation«, som opfylder agenturets krav til en ny bygning, og som kan være indflytningsklar den 1. april 2019, når brexit træder i kraft.

EMA

Det laver agenturet

  • European Medicines Agency (EMA) blev oprettet i 1995.
  • Opgaven er at sikre en simpel og effektiv kontrol af medicinalprodukter, før de kommer på markedet i EU.
  • EMA foretager ikke selv undersøgelser eller producerer medicin, men baserer sine vurderinger på ansøgninger og informationer fra industrien, medlemslandene, sundhedsmyndigheder og patienter.
  • EMA’s næsten 900 ansatte arbejder i dag i London, men skal flytte pga. brexit.

En forståelse om rammer

Folketingets Finansudvalg har godkendt at bruge 49 mio. kr. på at reservere ca. 26.000 kvm i Copenhagen Towers, indtil det besluttes, hvor agenturet flytter hen. Politiken skrev i september, at regeringen regner med, at udgiften løber op i 1,7 mia. kr. i alt over 20 år.

Løkke til EU: Vi har bygningen klar til lægemiddelagentur

Den politisk ansvarlige, transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), udtaler i en skriftlig kommentar, at der er »en forståelse mellem parterne om rammerne for fastsættelsen af en fremtidig leje«. Han ønsker ikke at uddybe, hvad den forståelse indebærer.

Bygningsstyrelsen oplyser, at den »indgår alene lejeaftaler, når vi har en bruger til en ejendom«, og at en eventuel lejeaftale først indgås efter, at EU’s udenrigsministre har besluttet, hvor agenturet skal placeres.

Det afgøres på mandag ved en afstemning.

Se video, hvor regeringen søger om at få agentur til Danmark

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her