Politik

EL vil trække danske soldater hjem fra Irak efter overgreb

Enhedslisten kritiserer, at regeringen "trods gentagne rapporter om mishandling" sender nye soldater til Irak.

Regeringen vil imødekomme en anmodning fra USA om et større dansk bidrag til kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak.

Men samme dag som anmodningen drøftes i Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget, oplyser Forsvaret, at danske jægersoldater i Irak har observeret overgreb på en tilfangetagen IS-kriger.

Det får Enhedslistens udenrigsordfører og fungerende politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, til at kræve de danske styrker trukket hjem fra Irak - i stedet for at sende flere derned.

- Danske soldater har passivt bevidnet tortur begået mod en fange. Det er dybt alvorligt, og Danmark bør sige fra, når vi ser krigsforbrydelser, siger han.

De danske soldater så IS-krigeren blive tildelt stenkast, skaller, stød og slag med gevær. Overgrebet blev angiveligt begået af menige soldater fra den irakiske hær.

Det var ifølge Forsvaret ikke muligt for de danske soldater at standse overgrebene eller gribe ind af hensyn til operationen og sikkerheden.

- Det beviser, hvor systematisk og dybt de her overgreb stikker. Og det understreger, hvor naivt det er af den danske regering at fortsætte den militære støtte, siger Nikolaj Villumsen.

Det danske bidrag i Irak består primært i at rådgive, uddanne og træne irakiske sikkerhedsstyrker. Adspurgt om det ikke netop er det, irakerne har brug for, svarer Villumsen:

- Nu har vi jo haft den ene rapport efter den anden om grov og systematisk mishandling begået af irakiske regeringsstyrker og tilknyttede militser.

- Der er tydeligvis ikke en vilje i den irakiske regering til at stoppe undertrykkelsen af Iraks egen befolkning.

Spørgsmål: Men giver vi ikke IS frit spil, hvis vi trækker vores soldater hjem?

- Det er ikke en naturlov, at Danmark skal give militær støtte til en regering, der begår krigsforbrydelser. I stedet bør vi støtte de prodemokratiske kræfter i Syrien, der lige har befriet Raqqa.

Løkke: Koalitionen er ved at have overtaget mod IS

Sagen om overgrebet undersøges nu sammen med ledelsen af den internationale koalition i Irak. Det er USA, der står i spidsen for koalitionen, som over 50 lande deltager i.

Danmark har været med siden efteråret 2014. Det nuværende danske bidrag består af op til 150 soldater, 60 specialstyrker og et radarbidrag, der bemandet af cirka 30 mand overvåger luftrummet.

Regeringen vil sende yderligere 30 soldater, 12 lægefaglige personer og et C-130 transportfly til Irak.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Søren Papes islamistiske knæfald

Lars Boje Mathiesen
Det vækker ganske enkelt afsky, når jeg oplever den konstante ansvarsfraskrivelse fra magthaverne i disse år.

Blog: Færre pladser i Europa-Parlamentet vil gøre EU bedre

Morten Løkkegaard
Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister.
Annonce
Biler
Ærgerlig fejl: Populær opladningshybrid bruger benzinmotoren ved eldrift
I de kolde måneder vil benzinmotoren arbejde, selv om en Kia Niro plug-in hybrid kører på eldrift, fordi den driver varmeapparatet. Importøren arbejder på at løse problemet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her