Politik

Forslag om halalfri kommune støttes for første gang af V-kandidat

Debatten om halalkød kan få stor betydning i flere kommuner.

Halalslagtede kyllinger som disse på et slagteri i Nordjylland kan måske blive forbudt på kommunale institutioner i kommuner rundt omkring i landet. Foto: Joachim Adrian/POLFOTO/Arkiv

Dansk Folkeparti forsøger i flere kommuner at få forbudt halalslagtet kød på kommunale institutioner, mens kommunalvalget for alvor er skudt i gang.

Samtidig støtter DF-toppen på Chrisiansborg fuldstændig forslaget, har udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) slået fast.

»Hvis man ønsker, at den mad, man indtager hos en offentlig institution, er halalslagtet, så må man selv tage en madpakke med,« sagde Martin Henriksen (DF), som samtidig kaldte forslaget om forbud mod halalslagtning de enkelte kommuner for »et godt initiativ.«

DF-top opfordrer lokalpolitikere i hele landet til halalforbud

Senest har Dansk Folkepartis spidskandidat i Odsherred Kommune, Julie Jacobsen (DF), stillet det som et krav, at kommunen skal stoppe med at servere halalslagtet kød i alt fra børnehaver til plejehjem.

Og det forslag er Venstres spidskandidat i kommunen nu med på. Det er dermed første gang, en Venstre-kandidat støtter DF-kravet om ikke at servere halalkød på kommunale institutioner.

»Det er ikke en kommunal opgave at bidrage til tvivlsom behandling af dyr. Og det er ikke en kommunal opgave at fremme religiøse særinteresser,« siger Venstres spidskandidat Odsherred Kommune, Morten Egeskov, til TV 2.

Selvom Dansk Folkeparti er i valgforbund med bl.a. Socialdemokratiet og støtter den siddende S-borgmester, Thomas Adelskov, er intet sikkert før valgnatten, fastslår Julie Jacobsen, der er Dansk Folkeparti byråds- og regionsrådskandidat, overfor TV 2.

»For mig handler det om DF-politik. Vi er i valgforbund med Socialdemokratiet og Alternativet, men på valgnatten handler det om, hvor vi kan få mest politik gennemført,« siger hun til mediet.

Selvom Morten Egeskov kalder halalslagtning for »tvivlsom behandling af dyr,« oplyser Landbrug og Fødevarer, at dyr ikke lider yderligere ved halalslagtning end ved almindelig slagtning. Dyret er nemlig fuldstændigt bedøvet ved begge typer af slagtning, lyder det.

Halal er blevet en milliardindustri, som ingen taler om

Og hos Dyrenes Beskyttelse ser man heller ikke et problem ved den omdiskuterede slagteform.

»Det er ikke tilladt at foretage slagtninger uden bedøvelse i Danmark. Det gælder også ved halalslagtning. Derfor er der i Danmark ikke yderligere dyrevelfærdsproblemer forbundet med denne slagtemetode i forhold til almindelig slagtning,« siger dyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse Ditte Erichsen til TV 2.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her