Politik

Analytiker om erhvervspakke: Socialdemokratiet ender med håret i postkassen

Det passer regeringen fint, at Socialdemokratiet står uden for aftalen, lyder det.

Regeringen har ikke ønsket at lave en bred aftale om erhvervspakken, vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen. Foto: Jens Henrik Daugaard

Søndag blev regeringen sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale enige om en ny erhvervspakke, som blandt andet sænker afgiften på en række varer - og som er finansieret gennem besparelser på DSB og via det økonomiske råderum.

Ny erhvervspakke på plads: 65 afgifter beskæres eller fjernes

Men et centralt parti har ikke været med til at sætte sit aftryk på pakken, for selvom de var med i forhandlingerne op til, står Socialdemokratiet uden for aftalen.

Morten Bødskov (S), som er formand for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, er ellers tilfreds med, at regeringen ikke har valgt at finansiere pakken ved at skære i dagpenge, som man ellers tidligere har overvejet. Det siger han til Ritzau.

Han mener dog, at regeringen burde have gået efter en bredere aftale og problematiserer, at Socialdemokratiet »blev smidt ud af forhandlingerne.«

S står uden for erhvervspakke: Meget af det er udmærket

Men regeringen havde slet ikke interesse i at have Socialdemokratiet med, lyder vurderingen fra Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen.

»Socialdemokratiet ender med håret i postkassen. Den aftale, man endte med, kunne partiet måske godt have set sig selv i, men det fik man ikke mulighed for,« vurderer Marchen Neel Gjertsen.

»Man har lidt forhandlet i to spor, hvor det er uklart, hvem, der har snydt hvem, men det er Socialdemokratiet, der ender som taberne.«

Hun forklarer, at regeringen først forsøgte at forhandle med Socialdemokratiet om en pakke, der involverede en finansiering gennem besparelser af dagpengene - men det ville partiet ikke være med til. Da man så fandt en alternativ finansiering, ønskede man ikke at dele æren med Socialdemokratiet, og derfor fik partiet ikke mulighed for at være med i forhandlingerne.

Overblik: Erhvervsliv roser politikere for at sænke afgifter

Derfor lavede man en aftale udelukkende med De Radikale og Dansk Folkeparti. Og det passer sådan set godt ind i regeringens fortælling om Socialdemokratiet, hvor man gerne vil fremstille partiet som et, der ikke vil samarbejde, understreger hun.

»I regeringens fortælling vil Socialdemokratiet kun brokke sig uden at tage ansvar. Lars Løkke Rasmussen (V) har endda brugt formuleringen, at Socialdemokratiet ”hopper på ét ben,” siger hun og fortsætter:

»Det er en rigtig god fortælling for statsministeren, for så er det Venstre, der er de ansvarlige og Socialdemokratiet, der bare står og råber op fra sidelinjen.«

Derfor har man i regeringen heller ikke strakt sig langt for at få Socialdemokratiet med i pakken, forklarer hun.

LO om erhvervspakke: Hellere velfærd end billigere breezere

Hænger det også sammen med, at regeringen har ønsket at stoppe denne her flirt vi har set mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gennem foråret?

»Det gør det helt sikkert. Sidste år havde regeringen en rædselssæson, fordi Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti løb det her parløb og spændte ben for alle mulige ting, Lars Løkke Rasmussen (V) havde intentioner om at gøre,« fortæller hun.

Derfor skiftede man strategi, og nu vil regeringen gøre alt, hvad man kan, for at imødekomme Dansk Folkeparti.

»Det betød blandt andet, at man droppede topskatten, at man droppede at hæve pensionsalderen og at man degraderede Esben Lunde Larsen (V) (som minister for fiskeri, red.),« fortæller Marchen Neel Gjertsen.

Hun forklarer, at regeringen har haft det som en prioritet for efteråret at lave et politisk forløb udelukkende med Dansk Folkeparti. Derfor tror hun heller ikke, at Socialdemokratiet vil blive inviteret med i den fremtidige skattereform.

Købmænd: Nye afgifter får nogle til at droppe grænsetur

Men hun slår fast, at Dansk Folkeparti dog har forsøgt at opretholde det gode forhold til Socialdemokratiet.

»Det var Dansk Folkeparti, der forlangte, at Socialdemokratiet skulle med til bords ved forhandlingerne. Det kan Dansk Folkeparti også have nogle interesser i. Hvis der for eksempel var nogle ting i aftalen, som var svære at sluge, så ville Socialdemokratiet ikke skyde skylden på Dansk Folkeparti, hvis man havde lavet aftalen sammen. Man kan træffe nogle mere vidtgående beslutninger, når man laver en bred aftale,« lyder det.

Er det her en politisk sejr for regeringen? Eller er den virkelige sejr, at man har splittet parløbet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti?

»Det er en politisk sejr for regeringen, at de har landet denne her aftale. Og det passer regeringen rigtig godt, at Socialdemokratiet står udenfor, for så kan man blive ved med at anklage dem for ikke at ville være med til noget,« fortæller Marchen Neel Gjertsen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her