Politik

Tre kvinder kæmper om magten efter Kong Sundhed

Der er hård kamp om at overtage Bent Hansens (S) formandsstol ved det kommende valg til regionerne.

Hvem skal afløse Bent Hansen som formand for Danske Regioner? Foto: Jens Panduro

Når manden, der er kåret som den mest magtfulde person i sundhedsvæsnet de seneste ti år, trækker sig efter regionsvalget, så kæmper hele tre kvinder om at overtage posten.

69-årige Bent Hansen (S) har i over 25 år og ikke mindst siden 2007 som magtfuld leder af Danske Regioner sat dybe fingeraftryk på det danske sundhedssystem og sygehuslandskab. Men han har nu selv valgt at stoppe.

I hvert sit geografiske ringhjørne står tre markant yngre kvindelige politikere og tripper for at overtage hans nøglerolle på sundhedsområdet.

- Hvem det bliver, det afhænger jo af fordelingen af mandaterne. Meget tyder dog på, at socialdemokraterne løber med den. De står klart stærkere end ved sidste valg, og Venstre har mistet en tredjedel af sine vælgere, siger Roger Buch, valgekspert og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

To socialdemokratiske kronprinsesser, Ulla Astman fra Region Nordjylland og Sophie Hæstorp Andersen fra Region Hovedstaden, står overfor Venstres eneste officielle kandidat, Stephanie Lose fra Region Syddanmark.

Uanset hvem det bliver, så er der store krav at indfri, lyder det fra Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

- Det kræver en overordentlig dygtig politisk håndværker at få de fem regioner til at arbejde på tværs og tænke i fælles løsninger, siger han.

- Man skal både lytte og få dem til at makke ret. Jo svagere en formand, desto mere fører de enkelte regioner sig frem med egne udspil, hvilket gør det meget svært for os som fagfolk, siger han.

- Men det er nok sundt for Danske Regioner med en formand med en ny stil efter det samme magtfulde menneske i spidsen i så lang tid, siger han.

Til gengæld mener alle de eksperter, Ritzau har talt med, at de evige rygter om regionernes snarlige død er overdrevne.

- Vi har den mindst ringe model i forhold til andre lande. Selv om Konservative og DF og sågar Venstre af og til rasler med sværdet, så har regionerne langt hen ad vejen leveret de ønskede resultater, siger sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her