Politik

V forstår ikke DF's nej til indfødsret

DF stod bag aftale om indfødsret, som partiet nu afviser, siger Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen.

"De, der fik tildelt statsborgerskab, fik det efter regler, vi var blevet enige med blandt andet Dansk Folkeparti om, så det var ikke nogen særlig rar oplevelse, at de fra talerstolen trak tæppet væk under os," siger Jan E. Jørgensen. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, forstår ikke, at Dansk Folkeparti igen afviser at give indfødsret til udlændinge.

Det siger Jan E. Jørgensen, før DF fredag for anden gang stemmer nej til regeringens lovforslag om indfødsret, der giver statsborgerskab til udlændinge.

I maj meddelte DF's indfødsretsordfører, Christian Langballe, for første gang skiftet uden varsel i Folketingssalen.

DF vil på ny stemme nej til statsborgerskab til over 3.000

- Vi har lavet gode og strenge kriterier for at få dansk statsborgerskab. Det er en gave, man får, når man er blevet velintegreret i Danmark: Kan det danske sprog, har bidraget til samfundet med arbejde.

- De kriterier troede vi egentlig, at Dansk Folkeparti var glade for. Derfor kom det som noget af en overraskelse, at de valgte at gå den vej, siger Jan E. Jørgensen.

Der er dog et stort politisk flertal der støtter lovforslaget, selv om Dansk Folkeparti ikke bakker op. Det giver dansk statsborgerskab til 3185 udlændinge.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har varslet, at regeringen strammer reglerne for indfødsret. Det er de krav, udlændinge skal opfylde for at få dansk statsborgerskab.

Færre får dispensation ved ansøgning om statsborgerskab

Men det er ikke nok for Dansk Folkeparti. De vil kun give statsborgerskab til 1000 udlændinge om året.

- Vi bliver nødt til at trække en streg i sandet, siger DF's ordfører på sagen, Jeppe Jakobsen.

Venstres indfødsretsordfører fik i maj en "ubehagelig overraskelse".

- De, der fik tildelt statsborgerskab, fik det efter regler, vi var blevet enige med blandt andet Dansk Folkeparti om, siger Jan E. Jørgensen.

- Så det var ikke nogen særlig rar oplevelse, at de fra talerstolen trak tæppet væk under os.

Nanna er født og opvokset i Danmark: Kan alligevel ikke få dansk statsborgerskab

Socialdemokratiets indfødsretsordfører, Astrid Krag, studser over, at Dansk Folkeparti siger nej, når ansøgerne opfylder de skrappe krav for at få dansk statsborgerskab.

- Det virker lidt spøjst, at man er med i en aftale. Man har lavet nogle regler, som disse mennesker har lagt sig i selen for at leve op til. Når det kommer til sprog, selvforsørgelse og samfundsdeltagelse, siger Astrid Krag.

- Det er en lidt pudsig tilgang til dét at lave aftaler.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her