Politik

Kritikere får en time til at udfritte Løkke om fiskekvoter

For tre måneder siden fyldte en sag om kvotekonger rigtig meget. Nu skal statsministeren forklare sig.

Det ses sjældent, at statsministre møder op i samråd.

Torsdag har Lars Løkke Rasmussen (V) dog afsat en time til at lade sig udspørge om, hvorfor han for tre måneder siden flyttede fiskeriområdet væk fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) over til Karen Ellemann.

Nu vil Enhedslisten have svar på hvorfor.

- Jeg vil gerne høre til statsministerens rolle i den her kolossale skandale om kvotekonger.

- Hvilken rolle har statsministeren spillet? Har han vidst, at der foregik en systematisk tilbageholdelse af oplysninger? Og har han nikket til det, siger demokratiordfører Maria Reumert Gjerding, Enhedslisten.

Fakta: Sagen om kvotekongerne kort fortalt

Kvotekongerne er et navn, der er blevet hæftet på en gruppe af fiskere, som sidder på en stor del af de danske fiskekvoter.

Hun finder timingen for flytningen af ressortområdet påfaldende.

Tre dage efter skulle Esben Lunde Larsen i samråd. Det skete, efter historier om at ministerens tilbageholdelse af oplysninger i sagen havde været mere systematisk, end det var kendt.

Desuden havde ministeriet ifølge Berlingske lagt strategier for at modarbejde flertallets ønsker på fiskeriområdet.

Statsministeren begrundede flygtningen af ressortområdet med en kommende kritisk rapport fra Rigsrevisionen og med udfordringer efter brexit.

Men det giver Enhedslisten ikke meget for.

Miljøminister vil sende foreløbige tal for vandmiljø

- Det virker som en ganske besynderlig forklaring, al den stund at han fjernede Esben Lunde tre dage inden et skæbnesvangert samråd, hvor DF havde udtrykt stor, stor utilfredshed med de nyeste afsløringer.

- Det virker som en noget usandsynlig forklaring. Jeg tror, forklaringen er, at DF ikke længere havde tillid til ministeren, siger Maria Reumert Gjerding.

Det er sjældent, at statsministre deltager i samråd, og for Løkke er det blot anden gang i denne regeringsperiode, at han tropper op.

Formelt kan statsministeren selv vælge, om han eller hun vil stille op i et samråd eller sende en fagminister.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her