Annonce
Politik

Sundhedsminister fejer sprogkrav til udenlandske læger bort

S foreslår skærpede sprogkrav til udenlandske læger, da nogle ældre har svært ved at forstå dem.

Løsningen er ikke ens sprogkrav for alle, hvis nogle ældre oplever sprogproblemer, når de behandles af udenlandske læger.

Det siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en skriftlig kommentar.

- Læger, der arbejder på sygehuse i Danmark, skal tale et forståeligt dansk. Det er ikke rimeligt, at ældre patienter - eller patienter i det hele taget - ikke kan forstå, hvad lægerne siger, siger ministeren.

Men nogle læger har meget lidt eller slet ingen patientkontakt, og derfor mener hun ikke, at løsningen er ens sprogkrav for alle.

Mange ældre patienter og pårørende til patienter har det seneste år været i kontakt med en udenlandsk læge eller andet sundhedsfagligt personale på et dansk hospital.

De har følt, at sundhedspersonen ikke forstod dem, eller at de ikke selv forstod ham eller hende. Det skriver Kristeligt Dagblad onsdag.

Socialdemokratiet har foreslået at skærpe sprogkravene til hospitalspersonalet. Men det kalder ministeren rigidt.

- Vi risikerer, at regionerne slet ikke kan ansætte de læger, der er brug for. Og slet ikke i de dele af landet, hvor danske læger i alt for lille omfang bosætter sig og tager et job, siger hun.

Hun kommer ikke ind på, hvad en mulig løsning kunne være, men understreger, at ansvaret er de fem regioners, da de driver hospitalerne.

- Jeg har en tæt dialog med regionerne om, hvordan de sikrer, at lægerne taler forståeligt dansk. Det er entydigt regionernes ansvar som arbejdsgiver.

- Jeg afventer lige nu regionernes bud på, hvor de vil løse problemerne, og hvordan vi kan hjælpe, siger hun.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Vi ønsker at bygge bro og sikre sammenhæng for patienten
Stephanie Lose (V), Ulla Astman (S), Sophie Hæstorp Andersen (S), Heino Knudsen (S), Anders Kühnau (S)
En ny funktion som ”brobyggersygeplejerske” skal skabe langt bedre patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet for at sikre sammenhæng, overblik og tryghed for patient og pårørende.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her