Politik

Løkke opmuntrer Macron til at se på reformerne i Danmark

Det nytter ikke at vente på, at Europa omstiller arbejdsmarkedet, skriver Løkke i international kronik.

I de seneste måneder har tusinder af franskmænd demonstreret eller strejket i protest mod de reformer af arbejdsmarkedet, som Frankrigs præsident Emmanuel Macrons har bebudet.

Men den franske præsident har til gengæld fuld opbakning til reformerne fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Ifølge Løkke bliver de enkelte europæiske lande nødt til at træffe svære beslutninger, hvis der også i fremtiden skal være råd til velfærd.

Det skriver den danske statsminister i et indlæg i det politiske netmedie Politico, som flittigt læses i Bruxelles - og også har bevågenhed blandt Europas ledere:

- En af de største udfordringer for europæiske politikere er at hjælpe vores samfund og arbejdsmarkeder til at omstille sig til en moderne digitaliseret økonomi, der udvikler sig i et hastigt tempo, skriver Løkke i indlægget.

Her fastslår statsministeren, at han er "entusiastisk" omkring de arbejdsmarkedsreformer, som Macron har foreslået. De er både nødvendige og fornuftige, mener Løkke:

- At vente på, at "Europa" løser problemerne, er ikke en mulighed. Vi bliver nødt til at tage ansvar på nationalt niveau.

- Hvis vi ikke handler, så vil det efterlade os fattigere og ude af stand til at bevare vores retfærdige og generøse europæiske velfærdsstater.

Da Løkke før sommerferien besøgte den franske præsident i Paris, roste Macron de danske reformer på arbejdsmarkedet. Macron meddelte dengang, at han vil lade sig inspirere af Danmark på den front.

Løkke fremhæver det danske arbejdsmarked for at være præget af høj fleksibilitet, når det kommer til at hyre og fyre. Det kan lade sig gøre, fordi der er et "robust" socialt sikkerhedsnet, hvis man bliver arbejdsløs.

Derfor kaldes den danske model også flexicurity.

De danske fagforeninger advarer dog om, at modellen gradvist er ved at blive udhulet.

Dagpengeperioden er nemlig blevet halveret fra fire til to år. Samtidig får mange medlemmer af A-kasserne kun udbetalt et beløb svarende til omkring 50 procent af deres tidligere løn, hvis de ryger på dagpenge.

Dermed er sikkerheden for lønmodtagerne blevet mindre, lyder kritikken.

Løkke opfordrer dog de europæiske ledere til at søge inspiration i Danmark:

- Den danske model tjener både erhvervslivet og lønmodtagerne, og den har gennem historien gjort det nemmere for dansk økonomi at tilpasse sig forandringer i den globale økonomi.

Løkke fastslår samtidig, at der også i Danmark løbende er behov for reformer. Regeringens prioritet er lige nu at få sænket skatten, så det bedre kan betale sig at arbejde frem for at være på offentlig forsørgelse.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Grænser virker, når man håndhæver dem

Morten Uhrskov Jensen
Men globalisterne har en interesse i at påstå det modsatte.

Blog: Er det manipulation eller acceptabel journalistik?

Lars Boje Mathiesen
Vægtede målinger som Berlingske Barometret er måske ikke så retvisende, som man lige skulle tro ved første øjekast.

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her