Politik

Ny aftale: Skrappere tilsyn med friskoler

Myndighederne skal holde bedre hånd i hanke med oprettelsen af nye friskoler som følge af ny aftale.

Med et bredt flertal bag sig har regeringen lukket en politisk aftale om at skærpe tilsynet med friskoler.

Det oplyser undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen skal blandt andet øge kontrollen, når nye frie grundskoler oprettes. Derudover er parterne blevet enige om 10 tiltag til at skærpe tilsynet med eksisterende friskoler samt regelændringer.

Partierne bag aftalen vil blandt andet forbyde anonyme donationer på over 20.000 kroner til friskoler, samt have foretaget flere uanmeldte besøg fra tilsynsmyndighederne.

Det skal ligeledes undersøges, om det er muligt at udelukke bestemte personer fra at have ansættelse på en friskole.

Aftale-teksten fremhæver et eksempel med en lærer eller anden person på skolen, som i sit tidligere virke har ytret støtte til terrorisme eller lignende forhold.

Partierne vil også have en whistleblower-ordning, hvor ansatte kan indberette "bekymrende forhold" eller lovovertrædelser anonymt.

Et andet af initiativer er, at det skal være muligt at lukke en friskole, uden at den har været sat under et særligt skærpet tilsyn først, sådan som det er praksis i dag.

Aftalen kommer efter historier i pressen om muslimske friskoler heriblandt en historie i avisen Berlingske om fund af undervisningsmateriale om jihad på arabisk på friskole i Nordvest-kvarteret i København.

De lovforslag, der nødvendige for at gennemføre tiltagene, vil ifølge aftalen blive fremsat i januar. Forslaget vil indeholde en såkaldt solnedgangsklausul.

Det vil i dette tilfælde betyde, at initiativer bortfalder i 2029, hvis en forlængelse ikke vedtages.

Der er sat fem millioner kroner af årligt til de mere omfattende tilsynsordninger.

- Hvis man vil opdage de relativt få eksempler på fri- og privatskoler, der ikke lever op til loven, så er man nødt til at komme, når de mindst venter det, siger Jacob Mark, der er undervisningsordfører for SF.

- Alt i den her aftale er godt. Og vi var gerne gået skridtet videre på bestemte områder, lyder det fra Jacob Mark.

Alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten og Alternativet står bag aftalen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her