Politik

Her skal flest plejehjemsbeboere kæmpe om opmærksomheden om natten

I Holbæk skal én medarbejder tage sig af 34 beboere pr. nat i weekenden på plejecentrene.

Mange plejehjemsbeboere er i dag så svage og syge, at de kræver mere pleje end tidligere. Arkivfoto: Per Rasmussen

Der er stor forskel på at være social- og sundhedshjælper i Assens Kommune og i Holbæk.

Ifølge en rundspørge foretaget af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd for Ældre Sagen og FOA er plejepersonalet i Holbæk Kommune således alene med gennemsnitligt 28,8 ældre pr. nattevagt i hverdagen og 34,2 beboere i weekenden.

Omvendt hedder de samme tal blot 11,9 og 12 i Assens Kommune, som har den bedste normering i rundspørgen.

Klik på din kommune: Her kan DF få sin første borgmesterpost

»Det er utrygt for beboerne, at der ikke er bemanding nok om natten, men det er også utilfredsstillende for de medarbejdere, der kun kan lave ildslukning hos beboere, der har akut brug for hjælp og ikke for eksempel berolige beboere, der bare har brug for at holde hånd og blive talt med,« udtaler formand for social- og sundhedssektoren hos FOA Karen Stæhr.

Hun understreger, at de ældre i dag er så svage og syge, når de kommer på plejehjem, at de har et langt større omsorgs- og plejebehov end tidligere. Og man kan heller ikke regne med, at de sover hele natten.

Formanden for udvalget "Aktiv Hele Livet – Sundhed og Omsorg" i Holbæk Kommune, Pernille Kruse (V), erkender over for DR, at antallet af beboere pr. medarbejder lyder højt. 

    

»Men samtidig må jeg bare sige, at vi har forsøgt at gøre hverdagen så travl som mulig for vores ældre og sørget for en god, sund og nærende kost, der gør, de får en bedre nattesøvn,« siger hun og fatslår samtidig at budgettet for de næste fire år er lagt, så normeringen ikke kommer til at ændre sig. 

Holbæk er blevet kaldt landets fattigste kommune, og i et brev fra maj i år meddelte Økonomi- og Indenrigsministeriet, at kommunens kassebeholdning er så lav, at der skal gøres noget, med mindre man ønsker at blive lagt under administration. Kort tid efter viste det sig, at kommunen havde lavet en regnefejl på 148 mio. kr.

Fakta: 17 kommuner ændrer skatteniveau fra 2018

Opgørelsen er forbundet med nogen usikkerhed, da ikke alle plejecentre i kommunerne har deltaget i undersøgelsen. Således ligger Lyngby-Taarbæk Kommune i den kedeligste ende af skalaen med et gennemsnit på 41,3 beboere pr. medarbejder om natten i weekenderne, men da svarprocenten er på under 50 pct., kan man ikke regne med tallet.

Svarprocenten i både Assens og Holbæk ligger til gengæld på over 50 pct. Den gennemsnitlige normering om natten for alle kommunerne er 20,4 beboere pr. nattevagt i hverdagen og 21,2 beboere pr. nattevagt i weekenden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her